GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: ”Skandalen i Skurup”

Det som hänt i Skurups kommun väcker förundran och ilska.
Varför sparkas en uppskattad rektor som Mattias Liedholm från sitt jobb på Prästamoseskolan?
Media konstaterar att kommunledningen tvingat bort Liedholm på grund av att han inte infört slöjförbud på skolan.
Publicerad 19 april 2020 • Uppdaterad 20 april 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Mattias Liedholm var tidigare rektor på Mikael Elias gymnasieskola i Karlskrona. Bilden är från 2016.
Mattias Liedholm var tidigare rektor på Mikael Elias gymnasieskola i Karlskrona. Bilden är från 2016.
Foto: Mattias Mattisson

Och en moderat företrädare i kommunen bedyrar att det inte handlar om att rektor Liedholm inte följer det slöjförbud som två partier fattat beslut om i kommunen; Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Vad handlar det då om? Det finns ingen politiker/chefstjänsteman som vågar träda fram och berätta. Denna politiska feghet är mest upprörande i ärendet. På fredagen publicerade Mattias Liedholm ett inlägg på Facebook: ”Arbetsgivaren vill att jag ska lämna. Fortfarande finns ingen formell orsak för mig att bemöta, och visst hade jag kunnat driva den här processen hela vägen. Men det kommer till en punkt när man inte orkar mer.”

Liedholm köps ut för drygt 900 000 kronor. Skurups kommun har skämt ut sig. Vilken skolledare vill jobba i den kommunen efter skandalen med avstängningen av Liedholm? Troligen ingen alls. Mattias Liedholm lär hitta nytt rektorsjobb eller motsvarande i en annan kommun.

Lärarna i Skurup uttalar sitt stöd för honom i media. Liedholms rektorskollega på skolan slutar också och Skolledarförbundet stöder sin medlem.

Mattias Liedholms hustru Sophia Ahlin skriver på lördagen på Twitter; ”Idag lämnade min man Skurups kommun efter fruktansvärda påtryckningar och repressalier. Jag hoppas han har ork att någon gång berätta den sanna historien om Skurups kommun och vilka hemska metoder de använder för att tysta sina anställa.”

Sophia Ahlin är moderat profil i Karlskrona tillika vice ordförande i sidoorganisationen Öppna moderater. Maken Mattias Liedholm lämnade tidigare i mars moderata partiet. Han har haft uppdrag för partiet i region Blekinge och Karlskrona kommun. Han är kritisk till att Moderaterna inte gett honom det stöd han han hade förväntat sig i samband med frågan om slöjförbudet.

Alla politiskt medvetna människor vet att Moderaterna i Skåne har goda relationer med Sverigedemokraterna i sitt partidistrikt. Man delar makt i kommuner med SD i likhet med Sölvesborg i Blekinge.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har majoritet i Skurups kommunfullmäktige, 21 mandat. Det var dessa båda partier som röstade fram slöjförbudet. Visst kan man ha synpunkter på om flickor från muslimska familjer ska bära slöja på skoltid eller inte. Men det hör till vår religionsfrihet att de kan bära slöja och det kan inte två partier på högerkanten upphäva.

Förhoppningsvis kommer avstängningen och utköpet av den tidigare rektorn och moderata politikern Mattias Liedholm starta en intern debatt i det stora borgerliga regeringsbärande partiet om religionsfrihetens gränser.

Att Liedholm hoppar av Moderaterna signalerar att det finns en växande spricka i Moderaterna om religionsfrihet och samröre med Sverigedemokraterna.

Avstängningen och utköpet i Skurup är en skandal.

Hans BülowSkicka e-post