Släckta lampor är inte svar på ungas oro

Ledare Artikeln publicerades

Så vad gjorde folk i lördags? Släckte några lampor för en stund. Drog ut TV-kontakten. Men åt säkert också en bit kött och avbeställde inte semesterns flygresa.

Och då är ju väldigt mycket vunnet, eller hur. Elfte året i rad, och fler än Världsnaturfonden ville ha alla med på lördagens Earth hour. För att uppmana makthavarna att ta krafttag för klimatet. Egentligen inget fel i det.

Och absolut inte på Världsnaturfonden, vi är många som är tigerfaddrar t ex. Men ibland känns det som att happenings är viktigare att ordna än en rejäl attitydförändring.

Eller hur manade blir våra makthavare av detta, tror vi. Och det suckas fortfarande över tvånget att sortera mjölkkartonger och kompost och konservburkar hamnar hela tiden i brännbart och köttfria är då rakt inte folk. Här äts nästan bara grisar och oavsett uppfödning.

Hur många krafttag gör vi, både makthavare och vuxet folk. Inte tillräckligt i alla fall. Trots att klimatet är den viktigaste samhällsfrågan för unga. Dom unga, som vi ska sätta i främsta rummet. Enligt SIFO:s Klimatbarometer 2017 tänker 60 % av 16-25åringarna på klimatförändringarna varje vecka eller oftare. 43 % har dragit ner på köttätandet under det senaste året för att minska klimatpåverkan.

Tydligast är unga kvinnor, var femte är vegetarian av klimatskäl. Och var tredje ung person tror att dom, inom fem år, kommer att hyra bil, inte köpa.

Det kanske är tungt att ovanligt många under en timme i mars släckte ner det mesta dom brukar ha på. Och en timme i 180 länder blir säkert världens största miljömanifestation. Men klimatfrågan är kvar. Och dagens unga tänker på den varje vecka eller oftare.

En timme med färre lampor är en tramsig signal i jämförelse. När nio av tio unga vill ta eget ansvar för miljön.

Det parti som hade den opinionen i ryggen skulle vinna allt. Både trovärdighet och val. Men då måste man också våga en ny dagordning.