Släng ut Ungern ur EU!

Ledare Artikeln publicerades

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Vi kommer därför att få höra mer om Europapolitiken under våren än normalt. Det är bra för Europa står inför en stor politisk utmaning. Hela grundtanken med EU är att förhindra krig i Europa och att garantera demokratiska värden och respekten för mänskliga rättigheter.

Vidare ska man genom fri handel skapa en större ekonomisk aktivitet och därmed ökad tillväxt och på senare år har man också enats om att det sociala perspektivet måste stärkas så att människor kan leva ett bättre liv i Europa.

När det blev aktuellt med en större utvidgning av EU i mitten av 1990-talet utformades de så kallade Köpenhamnskriterierna som ansökarländerna skulle uppfylla för att få bli medlemmar i EU. Det är tre kriterier som ska uppfyllas och den första handlar om stabila institutioner som garanterar demokrati, rättsstatsprinciper, mänskliga rättigheter samt respekt och skydd av minoriteter.

Det andra kriteriet handlar om att landets ekonomi ska funka för medlemskap och det tredje är att ländernas lagstiftning ska vara anpassad till EU:s regelverk. Vid ansökan görs en rejäl genomlysning så att ansökarlandet uppfyller dessa kriterier.

Men frågan är vad som händer om redan antagna medlemmar inte lever upp till kriterierna sedan? Vi har idag några tydliga exempel där medlemsstater tydligt bryter mot Köpenhamnskriterierna och aldrig skulle blivit medlemmar om ansökan lämnats in idag. De två främsta är Polen och Ungern som båda bryter flagrant mot det första kriteriet som handlar om demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter.

Polen bryter i första hand mot punkten om rättsstatens principer medan Ungern bryter på i princip alla delar. Nu talas det om att Ungern borde straffas genom att få sämre ekonomiska villkor men dom borde snarare uteslutas helt.

Om man bryter mot själva grundtanken i en gemenskap bör man heller inte få vara kvar i gemenskapen. Nån himla ordning måste det ju vara.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.