Sluta med symboliken och gör det ni ska

Ledare Artikeln publicerades

Det är mycket som är motigt just nu. Inte bara den mörkaste november i nästan mannaminne. Vi riskerar dessutom tre grader redan inom tio år. Och ska Madrid ändra på det, krävs mirakel.

Allt fler länder erkänner att läget är akut och att dom inte gjort vad dom skulle. Och det är ju bra. Men det är över 30 år sedan klimatpanelen IPCC kom med sin första larmrapport om att människan påverkar klimatet negativt. Så det har inte saknats tid. Men det gör det nu.

Förra året visade FN:s klimatpanel vad som händer med korallreven om uppvärmningen blir två grader. Dom försvinner. Kanske i bästa fall blir en enda procent kvar. Det är ingen framtidsutsikt för något som tar miljoner år att bli till.

Men inte heller korallrevens utplåning var tillräcklig katastrofkunskap för världens länder. Som fortfarande inte gör tillräckligt. Förra årets FN-rapport är i princip lika överkörd som dom två grader som skulle bli värsta tänkbara. För det kan bli mycket värre än så.

Det kan bli tre graders höjning, och redan innan 2030. Inte 1,5 grad som världens länder, efter fyra års förhandlingar, på klimatmötet i Paris 2016 sa skulle bli taket med deras åtgärder. Men enligt FN:s miljöprogramsgrupp kan utsläppen istället bli 100 procent mer än vad som bestämdes. För löftena i Paris är inte det som länderna planerar att släppa ut.

När EU i förra veckan utlyste klimatnödläge var det ett stort steg för att komma från EU men bara ett litet för mänskligheten. Klimatkris och katastrofer är ju ett faktum sen länge. Sen är det bra om EU kan gå så kallat före. Men trovärdigheten hänger på vad som verkligen görs, och politikerna är inte överens om tagen. Inte ens om noll utsläpp 2050.

Och eftersom världens länder bestämt att dom inte behöver meddela sina uppgraderade klimatambitioner förrän på nästa års klimatmöte, så kommer knappast nödläget att synas i Madrid. Även om Greta Thunberg är där, och ihop med världens unga tydligast av alla.

Om att allt liv hänger på det vi gör nu. Inte bara korallrevens.