unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Christina Mångård: Småkryp som sätter skräck i skärgården

Foto: Erlend Aas/NTB
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den känslan, att gå barfota och känna det mjuka gräset under fötterna, det är sommar. Men detta nöje har sitt pris. En koll på benen så ser man, där är inte en, där kryper flera stycken små svarta kryp. Är man snabb hinner man nypa bort dem innan de hunnit suga sig fast.

Men inte alltid. Ett fästingbett för en vecka sedan ledde till att jag fick borrelia. Den röda irriterade ringen visade sig på ett ställe som jag inte ens visste att det suttit en fästing. Men det hade det. Nu är jag inne på min andra antibiotikakur och hoppas verkligen att den ska hjälpa mot all sveda och värk.

Man kan aldrig veta om fästingen man blir biten av bär på den smittsamma borreliabakterien eller inte. Det är många fall som man aldrig ens sett någon typisk röd ring runt bettet. Borrelia yttrar sig på många olika sätt och det finns en lista på vårdcentralen med 77 olika symtom.

Förutom trötthet, feber, värk och smärtor i kroppen kan man få ansiktsförlamning och sömnsvårigheter. I värsta fall kan infektionen finnas kvar i kroppen flera år efter man smittats innan den bryter ut och sjukdomen kan bli kronisk. Av ett enda färstingbett.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det lömska är att man blir trött som om man har influensa. Man får värk i kroppen, tryck i huvudet och yrsel. Och dessa symtom kanske inte kommer förrän mitt i vintern. För en läkare är det svårt att ställa rätt diagnos, men en antibiotikakur botar. Varje år drabbas ungefär tiotusen människor här i landet av borrelia.

Också TBE, den fästingburna hjärninflammationen ökar och sprider sig över landet. Förra året anmäldes 359 fall. Men den kan man vaccinera sig mot, det krävs tre sprutor för att få ett gott skydd och de kostar drygt tusen kronor. Det betyder att en barnfamilj kan få betala några tusen, en stor utgift som ännu inte ingår i högkostnadsskyddet. TBE är en svår sjukdom och detta vaccin borde vara gratis för barn. Barn som vill kunna springa barfota i gräset.

Till sist… ge fritt TBE-vaccination till alla barn. Att förebygga allvarliga sjukdomar ska inte vara en klassfråga.

Läs mer

120 veterinärer och akademiker uppmanar svenska politiker att förbjuda minkuppfödning i bur.

Nyheter

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Polisman hotad och man misshandlad och rånad.

Även 70+ är mindre benägna att hålla avstånd

Coronavirus

Även 70+ är mindre benägna att hålla avstånd

Kommunerna efterfrågar insatser med samhällsinformation.

Betydligt färre hjärtinfarkter i Blekinge i år: ”Viktigt att söka hjälp”

Nyheter

Betydligt färre hjärtinfarkter i Blekinge i år: ”Viktigt att söka hjälp”

Överläkare: ”Kan bara spekulera om orsakerna, viktigt att söka för hjärtbesvär.”

Blodgivare testas för antikroppar

Corona

Blodgivare testas för antikroppar

Sedan en vecka testas blodgivare i Blekinge för antikroppar mot covid-19.

Krönika

Maya Lagerholm: Långdragen covid måste tas på allvar

Vi blir misstrodda av sjukvården