Snabblån är en farlig fälla för fattiga

Ledare Artikeln publicerades

Kön till den populära lunchrestaurangen brukar ringla lång och det är alltid svårt att få en plats vid något av borden. Men inte nu. Dessa dagar är de allra fattigaste på hela året. Därför är kön kort. Så här ser det alltid ut i januari innan lönen kommer säger ägaren.

Efter julens allt handlande, nyårsfirande och impulsköp på mellandagsrean är lönekontot på banken ofta tömt. Att människor konsumerar är bra för tillväxten och för samhällsekonomin anser ekonomerna men det är många som är förlorare när kostnaderna har blivit större än tillgångarna.

Har pengarna tagit slut är det frestande att ta ett snabblån utan större krav på att kunna betala tillbaka. Visserligen har lagen skärpts, men man får ta snabblån utan att ha jobb eller behöva lämna kreditupplysning innan lånet beviljas. På en kvart kan man fylla på sitt konto med några tusenlappar. Det är lätt att ryckas med, att köpa nu och betala senare.

Men snabblån är en farlig fälla för fattiga. Detta är pengar som måste betalas tillbaka med skyhög ränta. Avbetalar man inte lånet i tid kan man fastna i skuldfällan. Dessa förrädiska snabblån är populära och många låntagare är unga. Var femte person som har obetalda låneskulder hos kronofogden är under tjugofem år.

Trist att börja sitt vuxenliv med att hamna hos kronofogden, att ha skulder som man inte klarar av att betala. Den enda lösningen är då att ta ett nytt lån när räkningarna kommer. Så fylls skulderna på. Och det blir ränta på ränta. Låneföretagen gnuggar händerna. De lånar gärna ut pengar till folk som redan har betalningsanmärkningar. Fattiga förblir fattiga.

Åldersgränsen för att få ta ett snabblån är så låg som arton år. Att dessa unga människor har svårt för att betala tillbaka sina skulder i tid är inte konstigt. Det är ungdomar som faller för frestelsen när pengarna är slut. Jobb får de inte. Bostad får de inte heller. Men skuldsätta sig får de.

Till sist… äger var fjärde svensk inte tillräckligt med pengar för att klara av en oväntad utgift på femtusen kronor.