Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Söndagsskola om ideologi

Det brukar pratas om att vi behöver mer ideologi i den politiska verksamheten. Det är för mycket förvaltning, systemförsvarande, käbbel och politiskt spel. Vi behöver visioner och idéer!
Publicerad 3 april 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Det är lätt att hålla med. Men också lika lätt att inte hålla med.

Ideologi kan vara en brinnande övertygelse som gör att det egna perspektivet förhindrar att information kommer fram, som strider mot de egna åsikterna.

Annons

Och ibland är det svårt att förstå hur det egna ideologiska perspektivet samspelar med andras. Och vad som egentligen skiljer olika ideologier åt.

En linje går att dra mellan ideologiernas perspektiv på förhållandet mellan människor. Är fokus det ”vertikala” eller det ”horisontella”?

Den som har det vertikala perspektivet kommer att vara tveksam till att det kommer mer arbetskraft till orten, eller att någon öppnar en ny affär, att det görs en uppfinning som rationaliserar driften, eller andra förändringar, då är det ett hot, en risk att själv, eller någon i omgivningen, tappar sin försörjning.

Perspektivet innebär att dom ”där uppe” alltid klarar sig, och troligtvis ligger bakom förändringarna för att berika sig ytterligare, medan man själv riskerar att falla neråt, i värsta fall i fattigdom. I vart fall innebär förändringar ett hot om elände.

Men ur det ”horisontella” perspektivet är förändring i allmänhet ett löfte om förbättring. Här ses en ny affär som något positivt? Bra, då blir det konkurrens, alla skärper sig, vi får en kreativ destruktion där de feta katterna tvingas förbättra sig. I det långa loppet får alla det bättre.

Både det vertikala och horisontella ideologiska perspektivet blandas i verkligheten. De går in i varandra och finns representerade hos alla partier.

Och just detta, att de blandas samman, är också skälet till varför vi bör försöka hålla dem isär.

Det finns exempelvis hos vänstern ofta ett vertikalt perspektiv. Den som är till vänster tenderar att alltid fråga sig om hur en förändring drabbar eller gynnar de sämst ställda. Eller irriteras om ett beslut gör de rikare rikare.

”Den som är till vänster tenderar att alltid fråga sig om hur en förändring drabbar eller gynnar de sämst ställda. Eller irriteras om ett beslut gör de rikare rikare.”
Stig-Björn Ljunggren

Och den som är borgerlig tenderar att mer se till hur beslutet ger fler valmöjligheter, eller förbättrar den egna situationen.

Men det är givetvis inte så, att vänstern helt blundar för att det är bra med ett utökat kulturutbud eller fler matvaror i butikerna. Bara alla har råd att handla tillräckligt!

Annons

Naturligtvis anser också borgerliga att de sämst ställda ska ha det så bra som möjligt, och framförallt få chansen att förbättra sin tillvaro genom att klättra upp på samhällsstegen till en nivå som motsvarar den egna kompetensen.

Alla som resonerar vettigt blandar som sagt det vertikala och horisontella. Men betoningen skiftar.

Den borgerlige menar att hierarkin är en förutsättning för att människor ska vilja anstränga sig. Hungriga vargar jagar bäst.

Medan vänstern hävdat, att om den vertikala dimensionen trycks ihop, så att vi helst avskaffar samhällshierarkierna helt, då kommer också den horisontella dimensionen att maximeras. Eftersom fria människor blir mer kreativa och starka. Den som är trygg vågar. Till var och en efter behov, från var och en efter förmåga.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons