Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Söndagsskola om socialister och liberaler

Bland liberaler finns det en övertro på vad lagar och paragrafer betyder för att värna demokrati och frihet.
Publicerad 4 september 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Vem ska bestämma, folk med vapen, eller demokrater utan vapen?
Vem ska bestämma, folk med vapen, eller demokrater utan vapen?Foto: PRESSENS BILD

För socialister är det inte statens regler som avgör, utan människorna ute i samhället som blir bestämmande för utvecklingen. Eller om man vill vara lite ironisk, liberaler tror på juristernas förmåga att värna det goda samhället därför att de själva är, eller lever bland, en massa jurister och andra med tunga akademiska meriter; medan socialister tror på folket därför att de har sina rötter i folkrörelserna och ute bland vanligt folk.

Men det finns andra belägg för att det skrivna ordet inte är lika viktigt som praxis. Det finns forskning som tyder på att exempelvis äganderätten i praktiken kan inskränkas mer i länder med starkt grundlagsskydd, än i länder som har svag lagstiftning men starka traditioner bland folk och tjänstepersoner om att respektera rättighetsinnehavare.

Annons

Kanske är det till och med så, att där traditionen varit att makten tar vad den vill ha, där är det extra stort behov att försöka förhindra detta med en stark lagstiftning. Vilket sen hjälper föga om inte det traditionella tänkandet förändras.

Vi kan också ta Sverige som exempel. När parlamentarism och rösträtt slog igenom på allvar för 100 år sedan så fanns det inget grundlagsstöd för detta. Det genomfördes ändå. Och fram till 1970-talet hade vi en grundlag som föranstaltade om att ”konungen har att allena styra riket”.

Det gav svenskarna fan i utan lät riksdag och regering styra riket i stället. De höga juristerna kunde sitta där på ett berg av lagböcker och bara titta på.

”Grundlagen - det är ytterst folket.”
Stig-Björn Ljunggren

Grundlagen - det är ytterst folket.

Vad socialister och liberaler nog trots allt är eniga om är att det öppna samhället värnas ytterst av ett folkligt engagemang. Det behövs livaktigt civilt samhälle som i så hög utsträckning som möjligt är oberoende av starka maktcentra. De blir en balans. Skapar demokratisk träning, där engagemanget börjar i ungdomsklubben, idrottsföreningen eller studiecirkeln, för att så småningom växa till en samhällsbärande roll antingen i riksdag eller kommunfullmäktige.

Demokratin säkras inte genom att staten ständigt tillsätter grundlagsrevisioner, utan genom att alla skolor påbjuds att ha ett elevråd, till vilken eleverna väljer sina representanter. Framtidens ledande demokrater i vårt land kommer inte att ha sin bakgrund från den juridiska fakulteten i samma utsträckning som de varit elevrådets ordförande …

En bred rekrytering till dem som ska vakta grundlagen – ”författningsskyddet” ska inte enbart vara avdelat till några experter, utan polis, väktare och försvarsmakten ska hämta sin näring ur folkdjupet.

Inte minst det senare är viktigt. Det kräver exempelvis en utbyggd värnplikt. I synnerhet som samhällsordning handlar om att hantera våldet. Historiskt har det oftast varit folk med vapen som bestämmer över människor som inte har vapen.

Men i den demokratiska eran har detta förhållande gjorts omvänt. Den mjuka makt som demokratin inneburit har gjort att folk med vapen lyder dem som saknar vapen.

Låt oss försöka bevara den ordningen. Och ha det som gemensamt projekt för alla demokrater.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons