Spanien i upplösning

Ledare Artikeln publicerades
Den katalanska presidenten Carles Puigdemont i mitten sjunger Kataloniens nationalsång efter omröstningen i parlamentet för Kataloniens självständighet. Foto: Manu Fernandez AP
Den katalanska presidenten Carles Puigdemont i mitten sjunger Kataloniens nationalsång efter omröstningen i parlamentet för Kataloniens självständighet. Foto: Manu Fernandez AP

Europa har fått en ny stat utropad på fredagen - Katalonien. Men det betyder inte att det finns en självständig stat som går att erkänna som en suverän statsbildning. EU:s länder och knappast några andra länder heller kommer erkänna denna nyligen utropade stat av Kataloniens parlament.

Den har nämligen inte kontroll över sitt eget område. Det har regeringen i Madrid. Den nationalistiska och separatistiska regeringen i Barcelona har inga utländska makter som stöttar självständigheten.

Den nya staten i Katalonien står isolerad i världen. Och så kommer det att förbli under överskådlig tid. Det kan också bli en våldsutveckling som startar. Madridregeringen skickar in poliser och/eller trupp för att gripa de katalanska ledarna. De döms för landsförräderi och fängslas. Det kommer elda på de nationalistiska stämningarna ytterliga i Katalonien. Landet blir en krutdurk.

Det allra värsta som kan hända är ett nytt inbördeskrig bryter ut i Spanien. Det som händer i landet just nu påminner en hel del om förspelet till Jugoslaviens upplösning i början av 1990-talet. Måtte det inte gå så långt i Spanien. Jugoslaviens upplösning ledde till terror och stora flyktingströmmar.

EU var på 90-talet helt handfallen inför upplösningen av Jugoslavien. Under flera år pågick etniska rensningar som fick fruktansvärda konsekvenser.

Nationalism och separatism går hand i hand med varandra. Att krafter sätts i gång för att bevara länders gränser eller ändra på länders gränser innebär ytterst militärt våld.

Det ser vi exempel på efter att Krim i Ukraina tvångsinförlivades med Ryssland för några år sedan. Den östra delen av Ukraina befinner sig i dag i ett krigstillstånd med inblandning av ryska nationalister. De får stöd av Vladimir Putins nationalistiska regering i Ryssland.

EU:s ledare kan bara be en bön att utvecklingen i Spanien och Katalonien inte blir lika våldsam som i Ukraina. Men nu är anden ur flaskan. EU och därmed Sverige stöder inte separatistiska utbrytningar. Utrikesdepartementet och Margot Wallström, S, har när denna ledare skrivs inte lämnat någon kommentar. Det står ingenting om Katalonien på UD:s hemsida på fredagskvällen.

Alla Europas huvudstäder håller andan och avvaktar händelserna i Spanien och Katalonien. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk säger att Madrid "förblir vår enda samtalspartner".

EU har övergett alla ambitioner att medla mellan beslutsfattare i Barcelona och Madrid. Donald Tusk säger att ingenting förändrats. Spanien förblir EU:s enda samtalspartner. Tusk hoppas den spanska regeringen använder "argumentens makt och inte makten som argument", Det formuleras i ett Twitter av Tusk. Vanmakten kan inte bättre illustreras.