Stig-Björn Ljunggren: Att bekänna färg i Sölvesborg
De som gjort lumpen i flottan säger förstås Karlskrona, idrottsintresserade Mjällby, musikintresserade Sweden Rock och politiskt intresserade: Sölvesborg.
Det är en av de få mindre kommunerna i Sverige där politiskt intresserade känner till vem som är kommunalråd. Och nämner att detta är ”Sverigedemokraternas skyltfönster”.
Om det går bra där, kommer det att bli ett slagträ även i den nationella debatten, och givetvis tvärtom. Ett misslyckande kommer att vara skadligt för den Sverigedemokratiska propagandan.
När jag intervjuade författaren och journalisten Patrik Lundberg om Blekinge i somras talade han varmt om sin hemstad Sölvesborg. Men var också bekymrad över utvecklingen med den politiska polariseringen, att ”politisk prestige och tjurskallighet” riskerade att slita sönder platser som exempelvis Sölvesborg.
Och, sade han: ”Sölvesborgare är vana vid att bli styvmoderligt behandlade. Förut kände ingen till oss. Nu föraktar vissa oss. Det ena är inte bättre än det andra.”
Sölvesborg är dock inte enbart Sverigedemokraternas skyltfönster. Det är också platsen för en moderat provtagning. Har moderaterna de antikroppar som krävs för att motstå angrepp mot den liberaldemokratiska ordningen?
Kort sagt, vad händer när moderater och Sverigedemokrater flyttar ihop?
”Har moderaterna de antikroppar som krävs för att motstå angrepp mot den liberaldemokratiska ordningen?”Stig-Björn Ljunggren
Vi har med viss förvånat intresse följt hur de medverkat att med minsta möjliga majoritet trumfa igenom beslutet om Vitahall, efter en votering med endast 25 röster mot 24 för att exploatera en bokskog som många önskat bevara.
Kanske är det ett sätt att visa väljarna beslutsförmåga. Att köra över en folklig opinion för att inte framstå som svaga. Utan visa auktoritet.
Och är en konsekvens av ett sådant handlingskraftigt styre att tjänstemännen tycker att de bör ställa upp och skriva under politikernas debattartiklar, som Sölvesborgs näringslivschef gjorde härförleden i Kvällsposten?
Således. Vi ska besöka Sölvesborg i syfte att uppleva en av Sverige finaste städer. Men också för att få veta hur det går när Sverigedemokrater får makt. Och hur moderater möter utmaningen att samarbeta med ett radikalkonservativt parti med en positiv inställning till länder med auktoritär demokrati.
Olof Ehrenkrona, en av moderaternas ledande ideologer, sade i en intervju i Expressen för några år sedan, att hans parti nu står inför ett definierande vägval av samma slag som uppkom 1968, när ett annat slags revolutionära krafter var i rörelse:
”Varje generation”, sade han, ”hamnar i ett läge där man behöver ta en riktig strid för de demokratiska värdena i sitt samhälle. Det här är högerns 1968. Man måste bekänna färg.”
Hur det går får vi se i Sölvesborg.
PS: Just när detta skrivits färdigt ringer en av Sydöstrans läsare och tycker jag ska fråga hur vi ska tolka en formulering i den moderata riksdagsledamoten Annicka Engbloms debattartikel igår. Hon skrev att hennes parti aldrig kommer att kompromissa ”i frågor som motverkar ett Sverige som håller demokratin, människovärdet och betydelsen av internationellt samarbete högt.”
Om vi kan tro på det får vi snart veta.