GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stig-Björn Ljunggren: En svinpäls och hjälte

August Strindberg är ett bra exempel på hur en stor personlighet kan få ett eftermäle som gradvis eroderar storheten. Det finns folk som säger sig inte ha läst honom frivilligt eftersom han var ”kvinnohatare”.
Publicerad 23 februari 2021
Bild på Julian Assange från den tiden han fortfarande var en hjälte.
Bild på Julian Assange från den tiden han fortfarande var en hjälte.
Foto: MAX NASH

Nu är det förvisso sant att han hade ett komplicerat förhållande till kvinnorna. Han hade ett komplicerat förhållande till alla människor, till hela sin omgivning. Genier brukar vara besvärliga.

Vi måste lära oss hantera problemet med stora män och kvinnor, som vid sidan om sina storverk, också har handlat illa. De är svinpälsar och hjältar i samma paket.

”Vi måste lära oss hantera problemet med stora män och kvinnor, som vid sidan om sina storverk, också har handlat illa. De är svinpälsar och hjältar i samma paket.”
Stig-Björn Ljunggren

Jag tänker på detta när jag läser Anna Ardins bok ”I skuggan av Assange. Mitt vittnesmål” (Bazar). Den handlar om hur hon blev utsatt för ett sexuellt övergrepp av den australiensiske grundaren av Wikileaks, en organisation som i samarbete med media publicerar hemliga dokument och bilder som ”visselblåsare” avslöjat för dem.

Wikileaks har på så sätt kunnat avslöja olika former av oetiskt handlande av såväl stater som företag, exempelvis vedervärdiga militära attacker på civila, tortyr och förskingring.

Wikileaks har helt enkelt bidragit till att skapa en mer genomskinlig värld, där vi får veta vad som händer bakom kulisserna. De levererar kalla fakta och har stor betydelse för att försvara en av demokratins förutsättningar: Att information är fri.

Wikileaks är således något mycket positivt, och kan vi då förvänta oss att organisationens grundare är en svinpäls?

Ja, det kan vi. Anna Ardin skriver själv att anklagelserna mot Julian Assange för att vara spion ”är orättfärdiga” eftersom det Wikileaks gjort handlar om sanning, transparens och yttrandefrihet, inte om brott. Men, skriver Ardin, hennes anklagelse mot honom handlar om övergrepp som han begått, det är inte riktat mot ”hans” organisation, vars ambitioner hon i hög grad stödjer.

Boken är en plågsam skildring av dels hur en äcklig lortgris med tveksamma ideal beter sig, samtidigt som han arbetar för en god sak, dels hur hat och hot växer fram sedan Anna Ardin (och en annan kvinna som också Assange också haft kontakt med) anmäler Wikileaks-hjälten för sexbrott.

Då tar det hus i helvete. Det uppkommer ett mediedrev, hatstorm på nätet och diverse lögnkampanjer exempelvis på temat att stackars Julian Assange utsatts för ett attentat av USA i syfte att förstöra hans rykte - något som ligger i deras intresse eftersom de vill ha honom utlämnad för spioneri.

Ardin är generös med citat ur hatfloran på nätet. Där framgår att det finns folk till allt. Och vi som inte redan visste det, vi får veta varför män har dåligt rykte.

Även den som inte känner Anna Ardin kommer nog att finna hennes framställning som ärlig och trovärdig.

Hela skildringen av efterspelet till detta drama, som alltså skedde för över 10 år sedan men fortfarande debatteras, är som en lång mardrömsskildring av ett rättssystem som går på halvfart, medan sociala medier är helgalna.

Slutfrågan som Anna Ardin ställer är om denne svinpäls till hjälte kan bli förlåten?

Ja, verkar vara svaret. Om de erkänner sina felsteg. En förlåtelseprocess går nämligen i två riktningar.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post