Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: Frihet under övervakning

Ett lättidentifierat förändringstecken är att tiden med ett fritt internet gradvis på väg att ta slut. Den frigörande anarkin förbyts nu i en kontrollerad ordning.
Publicerad 1 januari 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
En (1) av regimen kontrollerad TV-kanal gällde 1962. Men inte längre. Men den frihetliga anarkin på nätet är också över. Bild: Statsminister Tage Erlander i Hylands Hörna 1962.
En (1) av regimen kontrollerad TV-kanal gällde 1962. Men inte längre. Men den frihetliga anarkin på nätet är också över. Bild: Statsminister Tage Erlander i Hylands Hörna 1962.Foto: Reportage Bild / TT /

Såväl företag som stater deltar i denna disciplinering. Det sker i små steg. Internetanvändarna uppfostras till att dels tänka på vad de skriver, dels göra hela sin vardagsverksamhet beroende av olika digitala plattformar.

Den digitala frihetstiden tar inte slut abrupt, utan det sker genom gradvisa förändringar, enligt principen om de små stegens tyranni. Och vi kommer inte att få tillbaka den tid när riksdag och regering bestämde vad som skulle finnas i tablåerna i de av dem kontrollerade kanalerna. Fullt så jävligt blir det inte.

Annons

Men frihetstiden är över. Det senaste exemplet rapporteras från ”alternativmedia” och handlar om att Google stängt ner siten SwebbTV (med drygt 60 tusen följare). Det är oklart varför, men låt oss gissa att det är extremistiska tankegångar som gått över någon för normala människor uppenbar gräns.

Nedstängningen sker dessutom säkerligen på initiativ av kosmodemoniska hightechföretaget själva. Dessa agerar allt mer som stater – och kommer i framtiden att ha lika stort inflytande över våra vardagsliv som staten hade förr i världen.

(Även här ser vi ett tecken i tiden som vi kan återkomma till. Nämligen att staten och kapitalet i själva verket allt mer blir två sidor av samma klot. Med ytterst oklar gränsdragning mellan vad som är näringslivet och vad som är politiken.)

De stora techföretagen vill säkerställa att deras mötesplatser blir komfortabla för anständiga småborgerliga medborgare, så att det inte stör den kommersiella inriktningen. För sociala medier är en affärsverksamhet främst, en demokratisk instans i andra hand.

Det gäller därför att inrikta sig på att den breda massan ska känna trivsel. Inget ska irritera alltför mycket. Ungefär som en ungkarl som bestämmer sig för att städa sitt råttbo och göra sig giftasklar. Då åker soporna ut.

”Vi ska också minnas att det alltid finns goda skäl att åberopa för den som vill dämpa yttrandefriheten.”
Stig-Björn Ljunggren

Vi ska också minnas att det alltid finns goda skäl att åberopa för den som vill dämpa yttrandefriheten. När det öppna samhället blir mindre öppet sker det med argument om hot från andra nationer, risken för att vi drabbas av urskillningslöst våld, värn om demokratin, smittspridning, för att skydda barnen eller den anständighet som gör oss till människor.

Att motsätta sig neddragningarna blir således liktydigt med att vara en våldsbejakande antidemokrat som hatar barn.

Vår spådom blir således att vi kommer att ha kvar vår frihet på Internet, en frihet som är betydligt större och friskare och demokratisk än den tid på 1900-talet, när regimen hade monopol på TV och radio. Staten kommer inte, som förr, att kunna sätta dem som utmanar detta monopol i fängelse.

Men friheten på Internet kommer att utövas under gradvis allt strängare kontroll. Det kommer att finnas en uppfostrare i det digitala rummet. Företag och stater som använder skamvrår och pekpinnar. Eller talar tillrätta i förtroendeskapande samtal med ömsesidig nyttoinriktning.

Vi kommer att ha frihet under övervakning.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons