Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: Lär av Systembolaget

Politik leder sällan fram till perfekta resultat. I själva verket är åtskillig politisk verksamhet inriktad på att rätta till sådant som tidigare beslut förorsakat. Politik är en ständigt pågående övning i improvisationernas konst.
Publicerad 25 november 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Alla som vill genomföra politiska regleringar bör genast göra ett studiebesök på Systembolaget.
Alla som vill genomföra politiska regleringar bör genast göra ett studiebesök på Systembolaget.Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Att det hela ändå rullar runt beror dels på att vi som medborgare har det yttersta ordet i vad som ska gälla. Detta därför att demokratin tillåter oss att byta ut politiker som inte är tillräckligt lyhörda inför de problem vi upplever.

Annons

Ingen nämnd, ingen glömd.

Demokratin är helt enkelt ett laboratorium där idéer och lösningar testas. På så sätt liknar politiken i hög grad marknaden. Både politiken och marknaden är uppbyggd på tanken att väljarna/konsumenterna har att ta ställning till olika alternativ. Det som funkar premieras, det som inte blir så bra går i putten.

”Demokratin är helt enkelt ett laboratorium där idéer och lösningar testas. På så sätt liknar politiken i hög grad marknaden.”
Stig-Björn Ljunggren

Det som driver utvecklingen framåt är lika mycket misslyckanden som succéer. Många politiska partier lär sig exempelvis just nu en läxa av att ha ignorerat migrationsproblematiken. Ju mer lomhörda de varit, desto mer uppförsbacke har de.

Och de företag som inte satsat på näthandel försöker desperat komma ikapp. Stora bjässar som Amazon kommer att äta några av dem till frukost.

Att det fungerar på detta sätt beror på att vi har en politisk och ekonomisk ordning som har bemyndigat folk att själva i så hög utsträckning som möjligt få bestämma över sina liv.

Vi har ett system med hög grad av egenmakt.

Framförallt har vi frihet när det gäller det som är viktigt i våra liv. Vi får gifta oss med vem vi vill; även någon med samma kön; vi får välja utbildning, yrke, om vi vill flytta inom eller utom landet.

Och numer får vi till och med vad vi vill titta på för TV-program på samma sätt som vi får välja föreningstillhörighet eller morgontidning.

En viktig utgångspunkt när politik utformas är insikten om att system på sikt inte kan fungera om de inte samtidigt lyckas upprätthålla människors lojalitet. Ytterst är detta den mekanism som alla måste respektera, vare sig de är partier, företag eller andra sammanslutningar.

Att bra exempel på att folk är beredda att gå väldigt långt i sin uppslutning kring en ordning som kräver oerhört med tålamod är Systembolaget. Mattias Svensson har i sin bok ”Så roligt ska vi inte ha det. En historia om svensk alkoholpolitik” (Timbro) skildrat en politisk lösning som ibland varit mer eller mindre förolämpande.

Annons

Men alkoholpolitiken var på väg att förlora sin legitimitet. Därför lades den om. Vi har numer plockbutiker, utomhusserveringar och i princip fri import och utmärkta hemleveranser.

Staten är kvar, och står för en plattform på vilken privata alkoholproducenter och kunder möts under ordnade förhållanden.

Således har vi kvar en långtgående reglering av ett område där folk förväntar sig en hög grad av egenmakt. Att det fungerar beror på att inskränkningarna upplevs som någorlunda rimliga, och tillåter ett visst mått av frihet.

Därför bör alla som har önskemål om politiska regleringar snarast göra ett studiebesök på Systembolaget. Sä här kan det fungera när det fungerar.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons