GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stig-Björn Ljunggren: ”Mot den mörka virvelns mitt”

Låt oss slå fast tre saker: Politik är en förtroendebransch. Därför är det ett helvete att vara politiker. Och det mörka coronavattnets virvel snurrar allt hastigare.
Publicerad 30 december 2020 • Uppdaterad 30 december 2020
Hederligheten Själv, statsminister Tage Erlander, skickade sin vaktmästare att göra privata ärenden. Det borde ministrar också göra under coronakrisen. Bild. Tage Erlander på Harpsund med en bok och morgonrock.
Hederligheten Själv, statsminister Tage Erlander, skickade sin vaktmästare att göra privata ärenden. Det borde ministrar också göra under coronakrisen. Bild. Tage Erlander på Harpsund med en bok och morgonrock.
Foto: SvD/TT

Politik en förtroendebransch. Förtroende är något som tar lång tid att bygga upp, men som kan försvinna inom loppet av några minuter.

En politiker kan, med eller utan egen förtjänst, snabbt förvandlas från förebild till avskräckande exempel.

Ledande politiker bör därför själva göra som de säger att andra ska handla. Och det med överdriven nit.

Visst. Hade svenska folket under andra världskriget vetat att Per Albin Hansson höll sig med två hustrur hade det kanske påverkat hans status som landsfader en smula. Men troligtvis inte. Därför att folk också kan se kontraster.

”Hade svenska folket under andra världskriget vetat att Per Albin Hansson höll sig med två hustrur hade det kanske påverkat hans status som landsfader en smula.”
Stig-Björn Ljunggren

Men i det här fallet finns inga kontraster. Den som förmanar folk att inte medverka till att virus sprids bör också själv handla därefter. Som sagt, gärna med demonstrativ tydlighet.

Därför kan vi också konstatera:

Att vara politiker är ett helvete. Som politisk beslutsfattare är du ständigt påpassad. Varhelst du visar dig så kommer representanter för olika särintressen att skamlöst tigga pengar, folk vill ta selfies eller ha autografer, eller helt enkelt bara framföra sina synpunkter om allt mellan himmel och jord.

Och du förväntas som minister lyssna artigt och uppmärksamt även på de värsta gnällgubbarna och rättshaveristerna.

När en minister går på muggen för en liten förmiddagssittning står medarbetarna utanför och väntar på att det ska bli klart. För att något försenat kunna släpa iväg ministern till nästa uppdrag.

Då får vi förstå om det är skönt att strunta i alla plikter och gå iväg till gallerian eller stormarknaden och göra lite vardagsärenden. Som vanligt folk.

Men så fungerar det inte. I synnerhet inte i coronatider. Vilket justitieminister Morgan Johansson känner till, liksom statsminister Stefan Löfven. Men ändå gjorde de som de gjorde.

Visst. Sannolikt hade det också blivit ett jäkla liv om kvällstidningarna fått information om att de skickat någon av sina medarbetare att uträtta sina privata ärenden.

Men låt oss påminna om att Hederligheten Själv, statsminister Tage Erlander, på sin tid skickade sin vaktmästare till Systembolaget för att handla åt sig. Låt detta hädanefter vara ett rättesnöre för våra ledande politiker.

Den mörka virveln. Vi har några gånger här gjort liknelsen att coronakrisen är ett mörkt vatten, där vi kan skönja en begynnande virvel. Som kan dra ner partier och andra aktörer i djupet.

Sedan dess har virveln börjat snurra allt snabbare. Och den av socialdemokratin ledda regeringen har inom loppet av några dagar lyckats praktisera sig in ett gott stycke mot virvelns mitt.

Vi vet från förr att en kris kan bli värre om ett misstag inte hanteras rätt. Vi vet också att den som klantat sig kan räddas av att någon plattfot bland konkurrenterna gjort ännu värre misstag. Vilket inte är osannolikt.

Men framförallt vet vi att väljarna inte längre är speciellt sentimentala. Tycker de att regeringen behöver bytas ut, kommer de att visa det på samma sätt som om det gällde att byta skjorta eller klippa naglarna.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post