Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: Socialdemokraterna - att lita på?

Socialdemokraterna har aldrig som andra partier behövt tjata om att de är att lita på, eftersom folk oftast vetat det ändå. Därför har partiet flutit runt på cirka 40 procent av väljarna, som litat på att de gör vardagslivet bättre.
Publicerad 16 september 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
När väljarna litade på socialdemokratin flöt de runt på ett 40-tal procent av väljarna. På bild: Året är 1962 och statsminister Tage Erlander flyter i Döda Havet vid ett besök Israelbesök.
När väljarna litade på socialdemokratin flöt de runt på ett 40-tal procent av väljarna. På bild: Året är 1962 och statsminister Tage Erlander flyter i Döda Havet vid ett besök Israelbesök.Foto: TT

Men tre saker har inträffat som gör att socialdemokraterna inte längre upplevs som det där pålitliga partiet.

För det första har samhällets välfärdsnivå förbättrats radikalt.

Annons

Idag har vi ett välfärdssamhälle där ytterst få behöver somna hungrig. Om socialdemokratin under sin uppgångstid kämpade för att folk skulle få näringsriktig mat på bordet, så är budskapet idag att få folk att inte äta sig övergödda.

Och i skolmatsalen ratar barnen isterbanden eftersom ”det är inte gott” och alla räknar med att få sin specialkost serverad.

Vi har fått det bra, helt enkelt. I ett sådant samhälle blir socialdemokratin inte lika självklart. I synnerhet som partiet allt oftare uppfattas medverka till att göra vardagslivet besvärligare.

Det andra som hänt är att arbetets karaktär förändrats. Vi har blivit tjänstemän, medelklass och högutbildade. Symboliserat av att folk allt oftare duschar före jobbet och inte efter.

”Vad ska jag ha på mig på jobbet idag” var inte en fråga som ställdes på den tiden svaret var ”du ska ha bolagets overall”.

Istället för grovarbetare får vi ”symbolanalytiker”, vars ”verkstad” är ett kontor, med dator och ett oändligt antal sammanträden, där alla förväntas vara flexibla, visa respekt, jobba i projekt och ser det som självklart att kunna arbeta hemifrån ibland.

När social kompetens ersätter muskelstyrka, vem tänker då automatiskt på ”arbetarpartiet”?

Det tredje är att samhället inte längre har en gemensam berättelse. Idag odlar alla sin egen trädgård. Självförverkligandet står i centrum, och det färgar av sig på politiken.

”Idag odlar alla sin egen trädgård. Självförverkligandet står i centrum, och det färgar av sig på politiken.”
Stig-Björn Ljunggren

Faktum är att folk nuförtiden har lättare att byta partner och parti än de har att byta favoritlag i fotboll eller ishockey.

Detta har skapar inte bara en känsla av att allt är möjligt, utan också rotlöshet och otrygghet. En symbol för baksidan har kommit att bli migrationen, exempelvis med tiggare utanför affärerna.

Annons

Migrationen ses allt oftare som en av samhällsutvecklingens baksidor, vilken tillsammans med otrygghet på arbetsmarknaden, osäkra välfärdsleveranser och ökat våld inte tycker sig känna igen socialdemokratin.

Partiet har försökt möta detta med att åter sätta ”tryggheten” i centrum. Och återgått till sin traditionella smågriniga uppfattning när det gäller invandring.

Vi ska inte ta emot folk om det pressar arbetsförhållandena eller äventyrar välfärden, är budskapet.

Men om detta ska landa som det är tänkt, att återupprätta socialdemokratin som ett parti att lita på, då kan vi fråga oss varför väljarna ska tro, att en socialdemokratisk regeringskoalition med miljöpartiet, kommer att upprätthålla den strikta migrationslinjen?

Visst, det finns goda skäl att fortsätta samarbetet med de gröna, inte minst med tanke på klimatproblemet. Men det kräver att socialdemokraterna samtidigt kan övertyga väljarna om att migrationspolitiken ligger fast. Så att de vet vad som gäller.

Här saknas innehåll

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons