Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: ”Vad kostar bilbesiktning - egentligen?”

Det sägs att i vår tid vet vi priset på allt, men inte värdet av något. Kanske är det sant, men framförallt har vi lärt oss att en kostnad inte bara är priset i kronor, utan tio spänn till på vinet kan ge en prisvärd förbättring av upplevelsen.
Publicerad 30 juli 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilbesiktningen: Är det inte värt priset om det blir dyrare men bättre?
Bilbesiktningen: Är det inte värt priset om det blir dyrare men bättre?Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Som vi skrev häromdagen har det varit lite konstigt att läsa om undersökningar som visar, att när staten släppte in privata aktörer, så rasade priserna i höjden. Men, påpekade vi, förr var köerna långa och tillgängligheten låg. Nu är det bättre. Det måste också ingå i vår uppfattning om kostnaden.

Nu sällar sig Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida (29 juli) till dem som gnäller över att det blivit dyrare, utan att reflektera speciellt mycket över om det möjligtvis ändå är värt det.

Annons

Han skriver förvisso följande om den gamla tidens bilbesiktning:

”Svensk bilprovning kunde vara nästan hopplösa att ha att göra med. Centralstyrning, byråkrati och köer är det ingen som önskar tillbaka.”

Nej, det önskar vi inte tillbaka. Men kan vi tro att Aftonbladet önskar dagens service och gårdagens pris?

Visst, allt borde vara billigare och bättre. Rent av gratis och dubbelt så bra?

Fast själva tror vi inte på det slags utopier.

Och den stora frågan är varför de politiska makthavarna inte gjorde något åt problemet på den tiden det var uppenbart för alla att något borde göras.

Vad hindrade dem? Men än liknöjdhet?

Persson skriver också:

”Är det någon som frågat efter dagens ’marknad’ för bilprovning där firmorna kämpar om att dra in kunderna med erbjudanden om förbokade tider och svårtydda rabatter?”

Nej, det är troligtvis inte någon stor efterfrågan på detta i folkdjupet. Vad medborgarna önskar är ett vardagsliv som fungerar.

Annons

Hur det ska gå till är mindre viktigt.

Ingen är förvånad över att företagen faktiskt försöker roffa åt sig så mycket pengar som möjligt om de kan. Det ligger i deras natur. Men politiker då? Förväntar vi oss inte också att de lika systematiskt glömmer bort sitt uppdrag som folkets företrädare? Och börjar se sig som det rådande systemets försvarare?

Och om politikerna glömmer folket, kommer detta folk att rösta på partier som lovar förändring, medan de som är liknöjda med rådande ordning, kommer att förlora.

”Och om politikerna glömmer folket, kommer detta folk att rösta på partier som lovar förändring, medan de som är liknöjda med rådande ordning, kommer att förlora.”
Stig-Björn Ljunggren

Vilket vi sett många bevis för på sistone. Ellerhur?

Sedan fattas en annan aspekt på kostnaderna för bilbesiktning. Det är att alla krafter dragit åt samma håll under lång tid – nämligen att göra det dyrare och svårare och krångligare att använda bil.

Helst ska vi inte ha bil alls.

Sedan exakt hur det ska gå till när vi ska ta oss till återvinningsanläggningen och göra oss av med gammalt bråte är vårt eget problem. Det får väl fixa sig senare ...

Ett resultat av denna politik, tillsammans med många andra förändringar, är att medborgarna allt oftare upplever det som att politikerna gör livet sämre för oss. Och inte som förr, gör vardagen bättre.

Den sortens upplevelser leder fram till, det har vi sett, förändringar av mandatfördelningen mellan partierna. Och det är inte en enskild händelse som ger det resultatet, utan summan av många många upplevda förolämpningar.

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons