1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Strandhäll får gärna komma tillbaka

Ett av våra profilerade feministiska statsråd lämnar sin statsrådspost. Annika Strandhäll, S, meddelade via en intervju med Dagens Nyheter på måndagen att hon avgår som socialförsäkringsminister.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll talade inför ombuden på distriktskongressen i våras i Ronneby. Foto: Sara Rätzer

Det handlar inte om politiska konflikter i regeringen eller i partiet. Det handlar om att Strandhälls sambo hastigt avlidit. Under tidningsintervjun i DN återkommer hon vid flera tillfällen att hon vill få mer tid med de båda döttrarna.

Men hon tänker fortsätta på sitt riksdagsuppdrag som är mindre påfrestande än att sitta i en regering. Statsminister Stefan Löfven, S, förstår hennes beslut att lämna regeringen med tanke på familjesituationen.

Jag själv har stött på henne då och då vid partikongresser och möten mellan s-redaktörer och regeringsmedlemmar. I våras i april var hon partistyrelsens gäst på socialdemokraternas distriktskongress i Blekinge på Ronneby Brunn.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Till skillnad från andra gästande ledamöter i partistyrelsen tog hon sig extra tid för besöket i Blekinge. Det blev företagsbesök i Karlshamn och medlemsmöte i Karlskrona. Oftast kommer s-statsråd bara på blixtbesök några timmar en lördagsförmiddag.

Annika Strandhäll har gjort en klassresa i livet och var född i ett arbetarhem. Hon växte upp i förorten Bergsjön, Göteborg, tillsammans med sin ensamstående mamma. I vuxen ålder gjorde hon facklig karriär som slutade i ordförandeskap för fackföreningen Vision.

quote
Men det är inget tvivel om att Strandhäll var ett färgstarkt statsråd. Det är mycket möjligt att hon kommer tillbaka på nya tunga politiska uppdrag i framtiden.

Som socialförsäkringsminister visste hon hur viktigt det är för småfolk att få ekonomiskt stöd från samhället när livet är tungt. Hennes arbete för att höja pensionerna för pensionärer med de lägsta inkomsterna har varit viktigt – det finns många, mest kvinnliga, fattigpensionärer i landet.

Som statsråd hamnade hon i blåsväder när Moderaterna väckte en misstroendeförklaring mot henne. Orsaken var Strandhälls beslut att skilja Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler från sitt jobb. Strandhälls kritiker och Begler själv hävdar att det var en regelvidrig avsättning. Strandhäll hade en annan version.

Det blev till slut en prickning mot Annika Strandhäll i konstitutionsutskottet. Det är ingen hemlighet att det ofta finns konflikter mellan politiker och våra stora myndigheter som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Politiker fattar beslut om myndigheters arbetsuppgifter men vill inte sedan betala notan fullt ut för att uppgifterna skall fullföljas.

Politiska ideologier och anslag från statsbudgeten går inte alltid hand i hand.

Men det är inget tvivel om att Strandhäll var ett färgstarkt statsråd. Det är mycket möjligt att hon kommer tillbaka på nya tunga politiska uppdrag i framtiden. Hon kommer förhoppningsvis hinna med både familjeliv och göra avtryck i riksdagen under mandatperioden.

Läs mer

Karlskrona

Få har hamstrat mat under coronaepidemin

Endast 22 procent har bunkrat upp med livsmedel under inledningen av coronakrisen.

Sport

OIK värvar från Halmstad

Forward in i truppen – med rötter från Olofström

Sport

Mixedguld för Cado och Arwedahl

Nådde även finalen i respektive singeklass

Karlshamn

Tar strid mot farliga växten

Steg för steg: så blir du av med jättelokan – lagkrav på att bekämpa växten.

Ledare

Centern bryter med Moderaterna

Borgerligheten faller ihop som ett sammanhållet regeringsalternativ ju längre tiden går denna mandatperiod.

Kristianstad

Kristianstadsbo vann 48 miljoner: ”Kan inte förstå att det är sant”

Man i 60-årsålden blev mångmiljonär över en natt.