Sverigemåndag med Aida Hadzialic
– Socialdemokratins främsta uppgift i alla lägen är att säkra bästa möjliga välfärd för befolkningen. Vi säger att välfärden kommer först, vilket innebär att vi förutsättningslöst och med öppet sinne vågar vända på alla stenar som krävs för att vi ska lyckas.
Och i det här läget, kan du ge något exempel på en sten som vi ska vända på?
– Vi behöver se över det svenska förvaltningssystemet. Handen på hjärtat: De senaste tjugo åren har inte välfärden levererat som vi förväntar oss. Skola, sjukvård och omsorg exempelvis. Det finns en längtan efter att någon ska våga ta tag i grundproblem som leder till att vi inte får det bästa möjliga. Socialdemokratin får aldrig hamna i läget där vi blir systemkramare och inte tar itu med problemen.
Och, menar Hadzialic, nu har pandemin visat på stora brister, att vi inte haft tillräckligt med beredskap och med Sveriges 21 regioner har det inte fungerat tillfredsställande i kris. Förvaltningssystemet gör att staten haft svårt att peka med hela handen.
– Likvärdigheten var ett problem innan pandemin och vi hade inte samma välfärd över hela landet eftersom de lokala förutsättningarna varierat. Pandemin har gjort detta ännu tydligare.
Hon konstaterar att vi har en förvaltningsmodell som är föråldrad, kommer från Axel Oxenstiernas tid, på 1600-talet, och det finns alla anledning att ta den här modellen in i framtiden.
– Pandemin ger en möjlighet till detta. Svenskarna har rätt kräva bättre välfärd. Varje skattekrona ska vägas på guldvåg!
Så vad är lärdomen?
– Socialdemokraterna måste våga se över strukturerna i det offentliga, hur det kan bli bättre, hur vi kan få likvärdig välfärd, och högern måste våga se över privatiseringen. Vi behöver en gemensam översyn.
”Socialdemokraterna måste våga se över strukturerna i det offentliga, hur det kan bli bättre, hur vi kan få likvärdig välfärd, och högern måste våga se över privatiseringen.”Aida Hadzialic
Att sådana förändringar kräver samarbete och blocköverskridande överenskommelser är förstås viktigt om det ska bli riktigt gjort, men tror du att det är möjligt?
– Ja, i Finland har den socialdemokratiska regeringen tillsatt en generalöversyn av den finska förvaltningsmodellen. Vi bör göra något liknande.
Aida Hadzialic menar också att det är viktigt att vi får en demokratisk insyn i hur välfärdsverksamheten organiseras:
– Väldigt många svenskar vet inte hur välfärden egentligen är uppdelad, folk kan inte skillnad på länsstyrelsen och region, eller vet att kommunerna ansvarar för skolan, och i äldreomsorgen finns det privata aktörer, och så vidare. När medborgarna ska utkräva ansvar blir det oerhört komplext. Det är oklart vem man ska rikta sig till. Det måste bli tydligt för vanligt folk vem man ska utkräva ansvar av. Om systemet förenklas blir det lättare att göra tydligt vem som har ansvaret.
Vad är det då vi inte ska göra?
– Vi ska inte kasta ut barnet med badvattnet, ska inte göra något som inte är genomtänkt, utan göra upp över blockgränserna och då måste både vänster och höger idka självkritik. Krisen måste ge oss modet att ta tag i det som inte fungerar.