Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverigemåndag med Katrin Stjernfeldt Jammeh

Katrin Stjernfeldt Jammeh är kommunstyrelsens ordförande i Malmö, en stad som senaste åren haft framgångar med brottsbekämpning. Antal skjutningar och sprängningar har minskat drastiskt senaste åren i Malmö.
Publicerad 12 juli 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, (S) kommunstyrelsens ordförande i Malmö noterar framgångar i brottsbekämpningen i Malmö,
Katrin Stjernfeldt Jammeh, (S) kommunstyrelsens ordförande i Malmö noterar framgångar i brottsbekämpningen i Malmö,Foto: Johan Nilsson/TT

Hur har ni gjort? –Vi har jobbat nära och långsiktigt tillsammans med polisen. Vi hämtade en metod från USA och har byggt upp en liknande modell (Sluta skjut) här, Malmö stad, polisen och kriminalvården och några civila representanter. Samhället använder sin samlade kraft mot de mest kriminella. Vi erbjuder stöd, men är också tydliga med att vi sätter in allt vi har mot dem och deras nätverk om de inte tar emot hjälpen.

-Men även om rekordmånga är frihetsberövade och våldet har tryckts tillbaka så är risken för tillfälliga bakslag stor. Här finns fortsatt allvarliga konflikter mellan hänsynslösa individer och grupper där ett dåd riskerar dra i gång en negativ spiral, som måste tryckas tillbaka igen.

Annons

Många kriminella gäng producerar rapmusik, läser man deras texter tycks det finnas viss förskönande av brottslighet. Vad kan detta säga oss?

– Det har alltid funnits grupper som förhärligar våld,och en del beskriver tuffa miljöer. Det ären form av machokultur där man ska visa att man har pengar, makt och status.

Så det finns fler faktorer än socioekonomiska förutsättningar?

– På individnivå är det inte enbart socioekonomiska förutsättningar som leder till kriminalitet. Alla kriminella har inte haft dåliga förutsättningar att lyckas med skola och jobb. Men på makronivå finns det samband mellan social utsatthet och den här sortens kriminalitet.

Tystnadskulturen hindrar polisen från att veta vad som hänt, hur arbetar ni med detta?

- Vittnen behöver bättre skydd och samhället, inte minst polisen, måste vara väldigt närvarande i områden som är särskilt utsatta. Vår avhopparverksamhet är också ett sätt att skapa en utgång för den som vill lämna en kriminell miljö.

M har större förtroende än S i dessa frågor, varför?

– Att Moderaterna skulle vara bättre än Socialdemokraterna när det kommer till brottsbekämpning köper jag inte. Vi, kommunledningen och malmöpolisen uppvaktade M-regeringen och dåvarande justitieministern Beatrice Ask redan 2009 - 2010, efter att ha ringat in vilka åtgärder som behövdes. Inget hände. De såg problemen som ett Malmöproblem. De t.o.m. la ner en massa polisutbildningar.– Idag har vi en bättre vapenlagstiftning, det är enklare att sätta upp kameror och vi har fler poliser. Allt detta och mer lagstiftning och modernare digitala verktyg behövs men vi behöver också jobba än mer förebyggande för att stoppa rekryteringen till kriminella nätverk.

Hur då?

– Det handlar om att människor ser en annan möjlig karriär, om att göra det svårt att komma åt svarta pengar, och skolan är avgörande, fler måste lyckas med sina studier.Trångboddheten och arbetslösheten är också problem som måstes åtgärdas.

Ayman Fares, ledarskribent Sydöstran

Ayman FaresSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons