Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverigemåndag med Lisa Pelling

Lisa Pelling är utredningschef på Arena Idé, en fackföreningsnära tankesmedja och en känd debattör i media.
Publicerad 21 december 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
En bra välfärd är också en investering.
En bra välfärd är också en investering.Foto: Pontus Lundahl/TT

Hennes svar på Sydöstrans fråga om vad som behöver göras efter pandemin är tydligt:

– Det som skulle behöva göras, när det akuta läget är över, och det är det inte ännu, är att se på det som hänt med äldreomsorgen som en symbol för vad som måste göras med hela välfärden. Vi har haft en övertro på att konkurrens ska driva kvalité och inte sett att samarbete fungerar mycket bättre. Det gäller vården, omsorgen, skolan.

Lisa Pelling
Lisa PellingFoto: Pressbild
Annons

Hur menar du då? Är inte konkurrens bra?

– Välfärden fungerar bättre som ett sammanhållet system som stimulerar samarbete, istället för att stimulera konkurrens. En viktig lärdom från vården är att konkurrens uppmuntrar aktörer att hålla innovationer hemliga, som smarta behandlingsmetoder, effektiva journalsystem, och så vidare. Sånt håller aktörerna för sig själva. Det blir affärshemligheter och inte något som man delar med sig.

Så vad göra?

– Politikerna måste ställa krav på samarbete, öppenhet och transparens, det måste vara villkor för att få finansieras med skattepengar.

Finns det andra exempel på det du säger om att äldreomsorgen är en symbol för vad som behöver göras?

– Vi på Arena Idé har släppt en rapport om hyrpersonal och de incitament som bemanningsföretag har. De vill förstås hyra ut så ofta som möjligt, så dyrt som möjligt. Men det går att ändra med en bra politik. De regioner som minskat på hyrpersonalen har till exempel skapat en personalpool istället, och gjort det enklare att anställa personal.

”De regioner som minskat på hyrpersonalen har till exempel skapat en personalpool istället, och gjort det enklare att anställa personal.”
Lisa Pelling

Lisa Pelling säger att det stora problemet är misstron mot professionerna, de som jobbar inom verksamheterna, att de som styr sjukvården hellre gått ut på marknaden istället för att exempelvis samverka med vårdfacken om hur personalförsörjningen ska ordnas.

– Vi måste sluta se bemanningsföretagen som om de har personal som inte regionen har. För egentligen är personalen de hyr ut utbildade av det allmänna för att jobba i vården. Bemanningsföretagen tillför inte ny personal till systemet.

Pelling menar att nu är tiden mogen för ett brett ifrågasättande av marknadskrafter inom vården, skolan och äldreomsorgen:

– Vi har varit naiva om detta. Låt proffsen vara proffs. Vi behöver ett sammanhållet system. Här i Stockholm finns det bara på Kungsholmen 53 företag hemtjänstföretag. Det är uppsplittrat och ineffektiv i vanliga fall. Under coronapandemin var det förödande.

Annons

Vad ska då inte göras?

– Det kommer att vara ett svårt ekonomiskt läge efter pandemin. Det kan finnas en lockelse i att skära ner och spara igen, inför kommande katastrofer. Men vi har nu lärt oss av den här krisen är att det finns en gräns för hur mycket vi kan spara.

Lisa Pelling tycker att istället för att se en låg statsskuld som en tillgång bör vi betrakta välutbildade sjuksköterskor, läkare, och undersköterskor som investeringar:

– Den bästa besparingen är en bra och robust välfärd. Våra tillgångar är inte bara en god ekonomi utan en välfungerande infrastruktur, beredskapslager, ett bra utbildningssystem …

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons