Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hampus Engqvist: Timbro svingar vilt mot A-kassan

I en debattartikel i Expressen så skriver Timbros Caspian Rehbinder att den tillfälliga höjningen av taket i A-kassan är en politik som kommer att leda till ökad arbetslöshet. Grundtesen är att om man får ett tryggt skydd vid arbetslöshet så är man inte lika benägen att söka jobb som om man riskerar att förlora allt. Det som näringslivets tankekedja fruktar mest är att höjningen ska bli permanent.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Det ligger förmodligen en viss kortsiktig sanning i Rehbinders resonemang. Desperata arbetslösa tar det första bästa låglönejobb som dyker upp, istället för att våga satsa på vidareutbildning eller kompetenshöjning för att kunna hitta ett arbete som tryggar en långsiktig försörjning och är i linje med den utbildning som man har. En låg A-kassa främjar de låglönejobb som näringslivets företrädare vill se öka.

Det är två helt olika syner på vår arbetsmarknad som kolliderar när arbetslivets olika parter uttalar sig om A-kassan. Ska vi satsa på kompetenshöjning, trygghet och utbildning för arbetslösa eller ska vi se till så att det finns fler okvalificerade låglönejobb som låser fast människor i fattigdom. Sveriges väg har varit att satsa på utbildning och kompetens, men den modellen är hotad.

Många har förundrats över hur olika syn Timbro har på hur man motiverar människor att anstränga sig och göra sitt yttersta. De i samhällets toppskick behöver morötter och fallskärmar för att ens orka kliva upp ur sängen medan fattiga och arbetslösa behöver känna hotet om att bli utblottade och vräkta för att kunna anstränga sig.

En överväldigande majoritet vill arbeta och bidra till samhället och sin egen försörjning. Även om A-kassan har förstärkts något så är det verkligen ingen dans på rosor att gå arbetslös. En trygg A-kassa behövs för att inte människor ska trilla igenom och hamna på bar backe. Timbro svingar vilt mot A-kassan men dom lever i en helt annan verklighet än Sveriges arbetstagare.

Läs mer