Tydligen skillnad på folk och folk

Ledare Artikeln publicerades

LO har släppt rapporten ”Makteliten – utan markkontakt.” I den studeras inkomstutvecklingen mellan 1950-2017 för makteliten – det vill säga de 200 personer som tjänar bäst.

Syftet med rapporten är att lägga fokus på skillnaderna som mellan vanliga löntagares och maktelitens inkomster. LO menar på att det har betydelse om makteliten har betydligt högre inkomster än de människor som faktiskt påverkas av deras beslut.

Och givetvis är det så. Det finns mycket som är helt absurt med att en liten klick privilegierade människor tjänar överdrivna summor. Det bidrar enbart till splittring i samhället.

Varför ska en gå på knäna och slita ut sig bara för att det knappt ska gå runt medan en annan sitter med hundratusentalskronor i inkomst varje månad? Det finns faktiskt inget vettigt med det.

Jag är också trött på att höra att den här klicken människor jobbar så hårt så de förtjänar det. Helt ärligt; så fan heller! Hur hårt sliter inte en undersköterska eller en industriarbetare?

Det handlar om klass och hur arbeten värderas olika. Jag förnekar inte att de flesta i makteliten säkert jobbar och sliter många timmar på dygnet, men det betyder inte att de är bättre än andra eller att de ska tjäna absurda summor.

En undersköterska på sjukhuset med ständig underbemanning och med människors liv i sina händer sliter minsann också vill jag lova. Det handlar inte om att vilja något eller ha stora drömmar för att kunna hamna i makteliten, det handlar om att få rätt förutsättningar från början.

2017 motsvarade maktelitens genomsnittliga inkomster 19,6 industriarbetarlöner. Snittet för maktelitens inkomster var 2017 över sju miljoner kronor per år!

Hur kunde det ens bli så här från början? Jag förstår inte hur någon kan stå bakom det här. Det finns inte en människa på den här jorden som förtjänar miljarder för sitt jobb.

Jag tror på alla människors lika värde på riktigt, jag tycker inte att alla ska tjäna lika mycket men det här är bara ren och skär galenskap.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.