Unga och gamla har roligt tillsammans

Ledare Artikeln publicerades

Det finns tre vinster med företaget Ung Omsorg som startades i Växjö för tolv år sedan. Två killar som just tagit studenten brukade hälsa på sina farföräldrar på ett äldreboende och där såg de att det var många gamla som hade tråkigt, som satt ensamma och som sällan eller aldrig hade besök av anhöriga.

Detta ville de ändra på och därför startade de Ung Omsorg. Idag har företaget närmare tvåtusen anställda skolungdomar som kommer till äldreboenden för och göra det lilla extra för dem som bor där. I hela Sverige, från norr till söder, skapar de roliga möten mellan generationer.

Det är den första vinsten, att unga sätter guldkant på äldres vardag. Unga som tar ut dem på promenader i solen, pratar en stund, sjunger, läser högt ur tidningen, spelar Fia eller fikar ihop. Sådant som personalen sällan hinner med.

Den andra vinsten är att Ung Omsorg kan erbjuda ungdomar deras allra första extrajobb, att få tjäna egna pengar. Det ger dem en värdefull språngbräda ut i arbetslivet. Fördelen med ett extrajobb är stor. Forskning visar, att de ungdomar som jobbat under skoltiden har mycket lättare att få jobb efter studenten.

Till och med de allra enklaste jobben ökar chanserna att få jobb i framtiden. För hur enkelt jobbet än är, lönar det sig att ha visat framfötterna och extrajobbat. Det har till och med betydelse för den framtida inkomsten. Enligt forskare får de som har arbetat under skoltiden en högre lön.

Och den tredje vinsten är också viktig, att göra äldreomsorgen mer attraktiv och mänsklig, att väcka lusten och öka intresset för ungdomar att söka sig till vårdutbildningar och vårdyrken. Där kommer de att behövas, personalbehovet är mycket stort.

Får de prova på redan under gymnasietiden kan de lockas att jobba med detta senare. De närmaste tio åren kommer yrken inom vård och omsorg vara i behov av flera tusen nya medarbetare.

Till sist… berättar Oskar från Ung Omsorg att han känner sig som en rockstjärna när han kommer till äldreboendet. Han får applåder, så populär är han.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.