Hans Bülow: ”Usel mediastrategi i Sölvesborg”

Ledare Artikeln publicerades
Robert Lindéns (SD) intervju eller snarare ickeintervju i Sydöstran bekräftar att han är inte van vid att svara på medias frågor. Det har hänt förr att personer från Näringslivet misslyckas med att ”hantera” media. Foto:Karin Ferneborg
Robert Lindéns (SD) intervju eller snarare ickeintervju i Sydöstran bekräftar att han är inte van vid att svara på medias frågor. Det har hänt förr att personer från Näringslivet misslyckas med att ”hantera” media. Foto:Karin Ferneborg

Sverigedemokraterna i Sölvesborg drar på sig alltmer mediabevakningt i Blekinge och i nationell media. Det tilltalar säkert partiledningen som ser Sölvesborg som sitt politiska skyltfönster.

Problemet är när politiker gör sig mer eller mindre tillgängliga för journalisters uppföljande frågor. När det blåser motvind blir det sällan presskonferenser och/eller pressmeddelanden.

Samtidigt vill partier som sitter i opposition gärna ha draghjälp av media vilket är naturligt. Journalistiken och politiken behöver varandra. Men det bygger på ömsesidig respekt för sina olika roller. Det klarar sällan oprövade politiska makthavare. De tror att de ska ställa upp för intervjuer när det behagar dem.

Bevakningen av politiker som har makt och inflytande har större nyhetsvärde. När Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besöker SD-styrda Sölvesborg får det genomslag i nationella medier. Sjöstedt kritiserade etableringen av privata vårdföretaget Frösunda i Sölvesborg.

Protester i form av en namninsamling har också lämnats in mot privatiseringen i äldreomsorgen. Personal och anhöriga är oroliga över vad som ska hända efter nedläggningen av äldreboendet i Falkalyckan. Frösunda är inte välkommen till Sölvesborg. Det är besvärligt för det styrande Samstyret med SD i spetsen.

I måndags sökte Sydöstran i Sölvesborg omsorgsnämndens ordförande Robert Linden, SD. Han är också ordförande i Sölvesborgs SD-förening. Han väljer att inte svara på Sydöstrans frågor om kritiken mot Frösunda. Det är det sämsta en politisk makthavare kan göra.

Det duger inte att hänvisa till en senare insändare. Om den kommer är frågan när den kommer att publiceras. Det är skillnad på insända texter från läsare och nyhetstexter av en nyhetsredaktion.

SD-politikern Robert Lindéns intervju eller snarare ickeintervju i Sydöstran bekräftar att han är ovan vid att svara på medias frågor. Det har hänt förr att personer från näringslivet misslyckas med att ”hantera” media.

Om Lindén ska fortsätta med sin avvisande attityd får han till slut också problem med väljarna. Just nu skadar han sig själv men tycks inte förstå det själv. Det borde bekymra kommunalrådet Louise Erixon, SD. Inget parti har råd med pampfasoner.

SD-ledningen usla mediastrategi kommer till slut att leda till dess fall. Det var inte så länge sedan moderaten Emilie Pilthammar, före detta moderat kommunalråd i Sölvesborg, fick lämna sitt uppdrag. Hon förstod inte heller hur media fungerar. Hon förstod inte alls medias genomslagskraft när hon lade ut gladporr på Facebook.