Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ut ur coronamörkret

Jag ska inom kort få min första vaccinspruta. Det gör livet lättare att leva. Ju fler vaccinerade ju bättre också för svensk ekonomi, tillväxt och jobb.
Finansminister Magdalena Andersson presenterade vårbudgeten vid en digital pressträff i Rosenbad på torsdagen.
Finansminister Magdalena Andersson presenterade vårbudgeten vid en digital pressträff i Rosenbad på torsdagen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Under pandemin har debatten stundtals varit intensiv om Sverige (läs Folkhälsomyndigheten) valt rätt strategi för att bekämpa viruset. Fortfarande skördar viruset liv. Det är för tidigt att nu utvärdera om vår strategi varit lyckad.

När riksdagen samlades på torsdagen och finansminister Magdalena Anderson överlämnade regeringens vårbudget syns ljuset i den mörka coronatunneln. Coranan har kostat både människoliv, förlorade jobb och tärt på våra statsfinanser.

Ändå är Magdalena Andersson, S, lättad över att det kunde varit mycket värre. Det såg nattsvart ut ifjol vid den här tiden när ekonomin stod still över hela globen. Svensk tillverkningsindustri står stark våren 2021. De flesta svenskar har kunnat jobba, antingen hemma eller på sina arbetsplatser.

Det är välfärdsarbetarna, inte minst kvinnorna i vård och omsorg som burit den tyngsta bördan för att rädda liv och hjälpa våra sköraste medmänniskor. Äldreomsorgen var inte redo för pandemin för ett år sedan.

Fortfarande är trycket hårt mot sjukvården och de festglada människor som struntar i alla rekommendationer för att bekämpa smittan förtjänar hård kritik.

Våra statsfinanser är starka tack vare allt samlandet i ladorna. Regeringens massiva miljardregn i form av Coronastöd till företagen har räddat jobb. Det är därför provocerande att vinstrika företag delar ut aktieutdelningar och samtidigt tar emot statligt Coronastöd av skattebetalarna. Storföretagen förtjänar också hård kritik.

Över 400 miljarder kronor har regeringen och Magdalena Andersson hittills tagit fram i coronabekämpningen. På torsdagen hade vårbudgeten 45 miljarder vikta åt reformer och åtgärder mot smittan.

Utanför vården och omsorgen har branscher som besöksnäringen, kultursektorn, idrotten, hotell- och krognäringen pressats till det yttersta.

Coronan har visat behovet av en stark stat och en uthållig regeringsförmåga. Januariavtalet har fungerat även om kärleken till avtalet är svalt både till vänster och höger.

Om vi efter nästa års val får ett otydligt valresultat med en regeringsbildning som bygger på ett högerblock i beroendeställning till SD får Sverige en instabil regering.

Finansminister Magdalena Andersson, S, ställde pressande frågor i riksdagen på torsdagen till högeroppositionens skuggfinansminister Elisabeth Svanteson, M.

Andersson varnade Svantesson för att styra med hoppande majoriteter. Det undergräver statsfinanserna. Svantesson kunde inte ge någon klarhet om hur hennes regeringsbildning skall se ut.

Det våras just nu för Sverige när vi är på väg ut ur Coronaeländet. Nästa stora uppgift är att pressa tillbaka massarbetslösheten. Andra stora uppgifter att lösa är klimatkrisen och får bukt med gängkriminaliteten i våra förorter.

Regeringen Löfven har dömts ut som Sveriges mest inkomptenta Sverige haft (Ulf Kristersson, M). Centerns Rickard Nordin var närmast lyrisk på torsdagen i riksdagen när han beskrev budgetsamarbetet med den rödgröna regeringen.

Läs mer