GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vad händer när nästa flyktingvåg kommer?

Om det värsta skulle hända att Ryssland militärt invaderar Ukraina måste övriga Europa ta emot nya flyktingvågor. Det gäller naturligtvis också Sverige. Inte ens SD-ledaren Jimmie Åkesson kan vägra asylinvandring.
Publicerad 21 februari 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Josip Jakesevic var en av de bosnienkroater som sökte skydd i Tyska kyrkan 1995. Han fick till slut uppehållstillstånd och är idag banktjänsteman i Karlskrona.
Josip Jakesevic var en av de bosnienkroater som sökte skydd i Tyska kyrkan 1995. Han fick till slut uppehållstillstånd och är idag banktjänsteman i Karlskrona.Foto: Mattias Mattisson

Men det gör han i en tv-intervju i förra veckan. Han säger att Sverige ska kunna ”husera” eller ”hysa” flyktingar men inte ge dem asyl. Vad det betyder i praktiken är svårt att begripa. SD-ledaren får återkomma.

Senast det bröt ut ett krig i Europa var på 90-talet i forna Jugoslavien. Bosnienkroatiska flyktingar hamnade i Karlskrona och Kungsmarken. När regeringen beslöt att inte ge dem uppehållstillstånd i Sverige öppnades Tyska kyrkan för att stoppa utvisningen. Svensk polis kunde eller ville inte gå in i en kyrka för att tvinga ut bosnienkroaterna.

Jag själv var med och bevakade händelserna när när jag var kommunreporter på Sydöstran. Jag blev både journalist och aktivist. Det kan jag erkänna nu snart 30 år senare. Jag blev en medlare mellan kyrkan/flyktingarna/flyktingvännerna och regeringen. Dåvarande invandrarminister med mera, Leif Blomberg (S) hade beslutat om avvisning.

Jag ställde frågan om han inte kunde komma ned till Karlskrona och möta flyktingarna i kyrkan på plats. Han vägrade men återkom senare med beskedet att han ville ta emot en delegation från kyrkan. Staten skulle betala busstransporten.

Men ministern ändrade sig inte efter mötet med bland andra flyktingen Josip Jakesevic. Flyktingarna fortsatte att bo kvar i Tyska kyrkan. Till slut fick bosnienkroaterna uppehållstillstånd när kriget fortsatte i Bosnien.

När eller om Ryssland startar ett invasionskrig mot Ukraina blir det en ny flyktingvåg. I DN i lördags sa statsminister Magdalena Andersson att andra länder än Sverige får ta ansvar för flyktingmottagandet.

Sverige tog ett mycket stort ansvar efter flyktingvågen från Mellanöstern 2015. Vissa EU-länder tog då inget ansvar. Det var Ungern och Polen som stängde sina gränser. Ungern och Polen gränsar till Ukraina och kommer att bli första asylländer om det blir krig i Ukraina.

Jag vet inte om EU-ländernas regeringar har inlett samtal om att fördela ansvaret för flyktingmottagande från ett krigsdrabbat Ukraina. Om inte så har skett är det hög tid att EU-länderna förbereder sig om det värsta händer. Svenska regeringen måste ge besked.

Hans BülowSkicka e-post