GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hampus Engqvist: Vägval för framtidens elförsörjning

En debattartikel publicerad på DN-debatt har satt igång diskussionen om framtidens elförsörjning i Sverige. Som vanligt hamnar kärnkraftens vara eller icke vara i fokus och att sju energiforskare slår fast att kärnkraften inte kommer att behövas i framtidens energisystem satte fart på debatten. Högerpartiernas argumentation kring att bygga ut ny kärnkraft i Sverige slås i bitar.
Hampus Engqvist
Publicerad 27 maj 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Kärnkraften har presenterats som en genväg för att kunna nå klimatmålen med vår energiförsörjning och samtidigt behålla vår konkurrenskraft. Att det är en billig energiform är en myt som varit svår att avliva och med de investeringsbehov som finns i våra kärnkraftverk så kommer priset för elen som produceras knappast att minska. Priset för sol och vindkraft minskar stadigt medan kärnkraftselen stiger i pris.

Paradoxen som ofta diskuteras är att vi måste minska våra utsläpp av växthusgaser och att det kommer innebär en kraftig elektrifiering av samhället som kommer kräva en ökad elproduktion. Frågeställningen blir om förnyelsebara källor klarar av framtidens produktionsökning utan att vi behöver starta upp oljeeldade kraftverk.

Vi har en bred energiöverenskommelse mellan fem av våra riksdagspartier om hur framtidens elförsörjning ska se ut. Där fastslås att målet är att vi ska ha en hundra procent förnyelsebar produktion till 2040. För att få till en bred överenskommelse så har man puttat in mycket om och men i skrivningarna men inriktningen är bra och både Moderaterna och Kristdemokraterna har undertecknat överenskommelsen.

Energiforskarna fastslår att Sverige har utmärkta förutsättningar för att bli ett fossilfritt välfärdsland utan att behöva bygga ny kärnkraft. Det är dags att lämna den gamla tekniken bakom oss och blicka framåt. Högern tror att de hittat en genväg i kärnkraften men det skulle bli en senväg mot framtidens elförsörjning att satsa våra investeringar på kärnkraft istället för ett flexibelt och modernt elsystem.