Vänsteropposition lägger budget

Ledare Artikeln publicerades
Socialdemokraternas Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides är grundarna av Reformisterna. Nu har de lagt en  reformbudget jämte januaripartiernas (regeringens) budget. Foto: Henrik Montgomery/TT
Socialdemokraternas Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides är grundarna av Reformisterna. Nu har de lagt en reformbudget jämte januaripartiernas (regeringens) budget. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsteroppositionen inom socialdemokratiska partiet presenterade på måndagen en egen reformbudget för nästa år och åren framöver. Den riktiga höstbudgeten från den s-ledda rödgröna regeringen presenteras på onsdag av finansminister Magdalena Andersson.

S-föreningen Reformisterna som finns i Stockholms arbetarkommun har ingen skuggbudget som kommer påverka regeringsbudgeten, om nu någon trodde det.

Reformisterna är en vänligt pådrivande kraft på socialdemokraterna. Analyser, slutsatser och förslag påminner om det som sägs från LO-borgen. I förra veckan presenterade LO-ledningen en rapport som varnade för konsekvenserna av ett mer ojämlikt Sverige.

Ökade klyftor leder inte till ett bättre liv för vanligt folk eller för tillväxt och klimatomställning.

Vänsteroppositionens analyser och slutsatser hade varit regeringspolitik denna höst om Socialdemokraterna fått egen majoritet eller haft majoritet med stöd av Vänsterpartiet/Miljöpartiet efter valet för ett år sedan.

Det blocköverskridande Januariavtalet har drivit politiken till höger. Centern och Liberalerna har fått genomslag för sin samhällssyn i höstbudgeten. Att Stefan Löfven gjort upp med de liberala partierna har inneburit att Alliansen är död och SD hålls borta från inflytande. Det finns i riksdagen en stor högermajoritet.

Att Reformisterna lägger en egen reformbudget med många bra progressiva förslag ska tolkas som att det finns ett alternativ till rödgröna regeringens höstbudget. Det finns en socialdemokrati med andra förslag än att ta bort värnskatten, lägga ned kontor hos Arbetsförmedlingen eller ökad skolsegregation.

Det är lätt att avfärda Reformisternas budgetförslag som endast signalpolitik/plakatpolitik. Men det är fel. Reformisterna är konstruktiva med en egen reformbudget som inte heller är en riktig skuggbudget.

Daniel Suhonen och Markus Kallifatides i s-föreningen Reformisterna har lagt ned stor möda under sommaren att lägga egna förslag. Det har skett på helt idéella grunder.

Det finns samtidigt socialdemokrater som irriterar sig på att det finns andra socialdemokrater som anser sig vara bättre sossar.

Faktum är att varken LO eller Reformisterna har än så länge krävt att Januariavtalet ska rivas upp. De får också svälja den borgerliga politiken i avtalet som innebär ökade klyftor.

Reformisterna är en seriös del av arbetarrörelsen. S-föreningen höjer taket för den interna debatten i socialdemokratin. I tider av kraftiga högervindar måste rörelsen klara av att hålla ihop en regering och hålla ihop en nation.

Socialdemokratin är ett stort regeringsbärande parti i vårt land. Den skall vara en bred kyrka för många sympatisörer och väljare.