Världens största soptipp finns till havs

Ledare Artikeln publicerades

Enorma mängder saker och ting i plast tillverkas varje dag. De köps, slits och slängs.

Det är billigt och bra, men plastsopor är ett stort hot mot vår planet och i synnerhet mot våra världshav. Haven blir fulla av föroreningar och skräp. Så mycket som åtta miljoner ton plastskräp kastas i havet varje år.

När plasten hamnar i havet försvinner den icke. Plastpåsen som slängdes från segelbåten på sextiotalet finns fortfarande kvar. Plastsaker som flyter på ytan och solen skiner på bryts delvis ner, men det tar tid. Till slut mals plasten ner och blir så små partiklar att vi inte kan se dem med blotta ögat.

Men de finns där, är samma storlek som plankton om man tittar på dem i mikroskåp. Och det är gott om dessa små plastbitar och fibrer som flyter omkring i varje liten vattendroppe i världens alla hav.

De bryts aldrig ner helt utan lagras i fisk, musslor och krabbor som får i sig de små plastpartiklarna. Partiklar som också innehåller miljögifter och som finns i fisken vi äter. På så sätt lagras dessa gifter vidare i våra kroppar. Det har gått så långt, att fiskarna kan få i sig mer plast än plankton. Och plasten skadar fiskarnas hjärnor. Forskare har kunnat se, att hjärnorna på fiskar som fått i sig plastpartiklarna förändras. De blir svampiga och vattniga och rubbar fiskarnas beteenden.

Seglare ute på världshaven kan vittna om hur det samlats så mycket plast och skräp att det bildats öar av avfall som sträcker sig flera kilometer ute till havs. Och stormfågeln, som lever och söker sin mat långt ute i Nordsjön, har i genomsnitt 33 plastbitar i magen. Detta visar hur mycket plast det flyter omkring i våra hav. Vi kan inte använda havet som en soptipp längre. Det kommer att straffa sig.

Till sist… visar en ny rapport att mängden plast i haven ökar så snabbt, att det i vikt räknat kommer att finnas mer plast än fisk i haven år 2050.