Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vem leder högerblocket?

De starka högervindarna sveper också in över Sverige. Socialdemokratiska partier i Europa, inte minst i Tyskland, backar kraftigt i opinionen. Det svenska socialdemokratiska partiet stretar också i högervinden men lyckas ändå behålla ställningen som Sveriges största parti.
Publicerad 3 december 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Statsminister Stefan Löfven (S) möter Jimmie Åkesson (SD) i riksdagsdebatt. Åkesson är på väg att bli landets oppositionsledare när Moderaterna duckar i regeringsfrågan.
Statsminister Stefan Löfven (S) möter Jimmie Åkesson (SD) i riksdagsdebatt. Åkesson är på väg att bli landets oppositionsledare när Moderaterna duckar i regeringsfrågan.Foto: Claudio Bresciani/TT

På tisdagen presenterade SCB sin stora partisympatiundersökning. SCB:s mätningar är de mest träffsäkra mellan valen.

(S) får 26,3 procent som är ett uselt resultat men likväl säkerställer att (S) fortsätter som det ledande regeringsbildande partiet. Sverigedemokraterna noterar en mycket stark uppgång och får 22,6 procent. Moderaterna 18,3 procent. Partiet har fastnat på sin tredjeplacering.

Annons

Det är (S) eller (M) som leder regeringar i Sverige. Men frågan ställs nu på sin spets om Moderaterna som tredje största partiet i högerblocket kan och vill bilda regering med SD? Ska Jimmie Åkesson kunna bli statsråd måste de tre högerpartierna få en majoritet i riksdagen.

Det räcker inte att (SD) växer i val och mätningar om de inte har några andra partier som samarbetspartners. Det är risk att det konservativa blocket med (SD) (M) och (KD) blir vinnare i nästa val. Men de behöver med all sannolikhet majoritet för att det ska bli regimskifte.

Det kommer rinna mycket vatten under broarna innan Sverige befinner sig i nästa valrörelse. Om det blir ett haveri mellan januaripartierna, (S) (MP) (C) och (L) blir det nyval.

Det politiska landskapet är helt omskapat efter valet ifjol. Nya partiblock har skapats. Det finns inga stabila block denna mandatperiod. Det är spänningar inom partier och mellan partier och inom blocken. Den sittande rödgröna regeringen är så här långt enda realistiska regeringsalternativet.

Statsminister Stefan Löfven (S) har i praktiken ingen skuggstatsminister mot sig. För vem är det som leder högerblocket? Jimmie Åkesson kan snart göra anspråk på att vara landets oppositionsledare.

Om och när Ulf Kristersson (M) går ut offentligt med beskedet att han och Moderaterna är redo att inleda ett organiserat samarbete med (SD) i likhet med det som sker i Sölvesborgs kommun finns ett ”realistiskt” oppositionsalternativ.

Andra osäkerheter i regeringsfrågan är om Liberalerna överlever som riksdagsparti med 4,1 procent i stöd i veckans SCB-mätning. Januariavtalet har inte lyft något parti i avtalet. Det avtalet är en kvarnsten att släpa på för Socialdemokraterna.

Sverigedemokraternas framgångar vilar på missnöje och frustration över utvecklingen i Sverige. Inte minst gäller det vanmakten mot gängkriminaliteten. Mer pengar till polisen måste bryta våldsspiralen. Men fler åtgärder krävs i våra utsatta förortsområden. Det är som att vända en oceanångare.

I dessa dagar samlas världens länder i Madrid för en ny klimatkonferens och i normala tider hade klimatkrisen stått i centrum för politiken denna höst. Miljöpartiet lyckas än så länge inte fånga upp den kraftiga opinion som finns för att lösa klimatkrisen.

Istället är det ett nationalistiskt och klimatförnekande parti, SD, som har vind i seglen.

Ur led är tiden.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons