Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vem räknar rösterna, och hur

Många som inte får som de vill hävdar att detta är odemokratiskt. De användar honnörsordet ”demokrati” för att göra sina strävanden heliga och oantastbara.
Publicerad 4 november 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Det viktiga är inte vem som röstar utan vem som räknar rösterna. Och hur. Det sade Stalin. Ändå var han inte från USA.
Det viktiga är inte vem som röstar utan vem som räknar rösterna. Och hur. Det sade Stalin. Ändå var han inte från USA.Foto: APN

Om exempelvis en majoritet i laga ordning beslutar sig för ett stort bygge kommer klagomålen, typ: Ni bygger så att vi får vår fina utsikt skymd! Tänk på världsarvet”

(Vad de inte säger är att deras egna hus en gång i tiden på samma vidriga sätt kom att skymma utsikten för andra ...)

Annons

Men enkelt uttryckt är demokrati att folket får bestämma, efter att först ha haft möjlighet att skaffa sig kunskaper, och kunnat diskutera om det som ska beslutas.

Yttrandefrihet, rätten att bilda opinion och parti, är viktiga demokratiska fundamenta. LIksom informationsfrihet.

Socialdemokrater brukar ibland citera poeten Svante Foerster och säga, att lika vackert som ”Du gamla du fria” är meningen: ”Votering är begärd och skall verkställas!”

Och demokrati innebär just detta, att en majoritet får bestämma, och en minoritet finna sig i detta.

Den svenska demokratin är organiserad för att så många som möjligt ska ha chans att delta i voteringarna. Därför är också (oftast) förklaringen till att några inte röstar att de är slöa eller ignoranta.

Det amerikanska systemet däremot är utformat för att folk inte ska rösta.

”Det amerikanska systemet däremot är utformat för att folk inte ska rösta.”
Stig-Björn Ljiunggren

Men när det är sagt, ska vi också påminna om att amerikaner röstar kanske tre eller fyra gånger oftare än vad vi svenskar gör.

De utser hela tiden folk till centrala funktioner i samhället, medan vi i Sverige får förlita oss på att våra valda representanter väljer rätt polischef eller hundfångare.

De får också utse vilka representanter som ska gå fram i val, något som svenska partier inte gillar fullt ut.

Cirkusen som följt av det amerikanska presidentvalet påminner oss dock om något Josef Stalin lär ha sagt: Det viktiga är inte vilka som får rösta, utan vem som räknar rösterna, och hur det görs!

Annons

I detta ligger en cynisk antydan om att själva rösträkningen har större betydelse än vilka som har rösträtt.

Strulet i USA just nu om vilka röster som ska räknas, och vilka som är ogiltiga, gör att den okunnige skulle kunna tro att Josef Stalin kom från det landet.

Rent juridiskt finns det alltid gott om utrymme att överklaga demokratiska processer. Amerikanerna är experter på att göra juridik av allt. Det förekommer också i Sverige där minoriteter försöker utnyttja möjligheterna att med hjälp av domstolar stoppa demokratiska beslut.

Därmed påminns vi också om en annan sak – nämligen att demokrati inte bara handlar om att folk ska får rösta, att rösterna räknas på ett schysst sätt, utan också att demokrati förutsätter en medborgaranda.

Att deltagarna respekterar andras rätt att säga sin mening, utan att mötas av hat, vantolkningar och mötestekniska finter. Samt, ytterst, också få sin röst inräknad.

Således. Om nu Stalin verkligen sagt det där om att det centrala inte är vem som röstar, utan vem som räknar rösterna spelar ingen roll. Han borde ha sagt det. För att påminna oss om vad det är för krafter i rörelse i det där landet som förr ansågs vara demokratins ledstjärna i världen.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons