Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: ”Skit på er, hamstrare”

På väg ner till Gö Kalv för en morgonpromenad med byrackan observerar vi i tur och ordning en vildsvinsgalt som betar på åkern, en påfallande liten råbock som haltar en smula, samt en räv som anfaller en flock gäss och lyckas få ett fett byte.
Publicerad 22 maj 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Genast börjar funderingar om dessa tre observationer går att utnyttja till en ledare över det politiska läget i Blekinge, Sverige eller världen? Efter en stunds funderande blir slutsatsen: Ibland ser vi vad vi ser. I det här fallet: En helt vanlig morgon i naturen.

Men gäller det också BLT:s ledarsida igår? De observerar att Susanna Gideonsson, förslagen till ny LO-ordförande, är socialdemokrat. De noterar samtidigt att en majoritet av LO-medlemmarna röstar på andra partier. Borde inte LO ta tillvara alla medlemmars intressen, och låta väljare och riksdag stå för partipolitiken? frågar sig BLT.

Annons

Frågan är onekligen intressant. Vad beror det på att folk är med i facket, trots att det har en annan partipolitisk inriktning än den egna?

Ett svar kanske är att folk inte är så enkelspåriga att de kräver fullständig renhet. Så länge facket gör vad de ska, spelar det ingen större roll om de är sossar. Den som är vänster kan mycket väl acceptera en prostataundersökning utförd av en högerröstande läkare. Det finns nyliberaler som gillar att läsa kommunisternas ”Proletären”. Vi människor är komplexa.

”Dessutom är det kanske så, att det är facket som är vår tids folkföreträdare. De finansieras av sina medlemmar. Medan de traditionella partierna är en del av statsapparaten.”
Stig-Björn Ljunggren

Dessutom är det kanske så, att det är facket som är vår tids folkföreträdare. De finansieras av sina medlemmar. Medan de traditionella partierna är en del av statsapparaten. Vart fjärde år låter staten oss rösta fram några tjänstemän, för att på så sätt upprätthålla sin legitimitet.

Ibland är det vi ser en myt. Exempelvis att Svenska Akademien vid sina torsdagssammanträden alltid äter ärtsoppa och dricker punsch. Tidskriften ”Vi Läser” avslöjar nu att så inte är fallet. Akademiens ledamöter äter bara soppa en gång per termin. Och då riktig ärtsoppa, där ärtorna har lite tuggmotstånd, sånt som alla lyckliga hem serverade på 60-talet.

Från ärtsoppa förs tankarna lätt till det där med försäljningen av toalettpapper. Den ökade med 71 procent under mars månad i år, meddelar ”Dagens Arbete”. De citerar också en psykolog som säger att ”När vi ser att andra hamstrar, eller att hyllan är tom, så tror vi att vi har missat något.”

Det handlar således om våra överlevnadsinstinkter. Samma som gör att flugor brukar samlas på vissa ställen, eller fiskmåsar uppträder i flock. Kanske kan lite fakta gör att vi framöver uppträder lite mer rationellt. Att vi ser andra springa i panik behöver inte göra att det faktiskt är en katastrof på gång. Dagens Arbete kan nämligen berätta att vi förbrukar 4.5 kilo dasspapper per år.

Och eftersom en normalstor gran eller tall kan förse 33 svenskar med ett årsbehov toapapper är det ingen fara.

För egen del har vi hört rykten om att en del kunder nu ångrar sina ivriga toapappersinköp och till och med frågar handlarna om de kan få göra återköp.

Vi har svårt att tro att folk är så enfaldiga. Och om så skulle vara är det tur att vi inte är under 30 år, för då skulle vi skriva: ”Skit på er, hamstrare!”

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons