GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mats Johansson: Viktigare än på länge ha dialog med ryssarna

Relationen mellan Sverige och Ryssland har varit i fokus till och från under de senaste åren. Senast var det en incident över Östersjön mellan ett rysk jaktplan och en svensk signalspanare.
Mats Johansson
Publicerad 5 mars 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Där spanade vårt FRA-plan och en rysk SU 27;a flög hotfullt nära enligt de svenska reaktionerna. Detta är en i raden av incidenter som sker. Skulden läggs ensidigt på Ryssland även om vårt eget FRA-plan hade som uppgift att signalspana mot just ryska intressen.

Sett ur ryska ögon en diskutabel uppgift. Nu verkar tonläget och upprördheten att spilla av sig även på de samarbeten som sker på lokal nivå. Ronneby kommun med vänorten Slavsk, en stad i ryska Kaliningrad, funderar på att lägga samarbetet på is. En av anledningarna är just de ansträngda relationerna mellan våra länder.

Jag har haft förmånen att besöka Ryssland flera gånger, fascinerats över landet, historien och kulturen. Dessutom sett kommunismen effekter efter alla åren med det omänskliga och totalitära styret. Och imponerats av de människor som orkar driva på utvecklingen på lokal och regional nivå.

Människor som med små resurser och stelbenta system drivs av viljan av utveckla samhället mot en modern demokrati med en sund marknadsekonomi som grund.

Vi som bor 30-40 mil från den ryska exklaven Kaliningrad har ett särskilt stort intresse att hålla igång en dialog med lokala krafterna i området. Ett område som är strategiskt viktigt för Ryssland, med en stor marinbas och ett av få områden med direkt kontakt med Östersjön.

En del av Ryssland som numera är omgivet av NATO-länderna, Polen och Litauen. En del av Ryssland som behöver dialog och kontakter. Så att kommunerna skulle börja bedriva utrikespolitik och dra ner på samarbeten och relationer är en farlig utveckling.

Reagera och protestera mot ryska överreaktioner och hotfullt agerande. Men håll i gång dialogen. Trygghet och säkerhet byggs bara genom tillit och förtroenden. Och det byggs genom att träffas och prata med varandra.