GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vindarna vände i år

Hösten 2021 är fylld av politik. Riksdagspartierna har samlats till kongresser och fortsätter att samlas till kongresser. Det regeringsbärande socialdemokratiska partiet har fått en ny kvinnlig partiledare (Magdalena Andersson) som denna vecka kanske blir vald till statsminister. Det är en historisk händelse.
Publicerad 15 november 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Den gamle partiledaren för Kristdemokraterna har definitivt en poäng.
Den gamle partiledaren för Kristdemokraterna har definitivt en poäng.Foto: Claudio Bresciani/TT

Men det är osäkert. I helgen samlades Vänsterpartiet till sina Vänsterdagar och signalerna från partiledaren Nooshi Dadgostar var frostiga. Hon är minsann ingen dörrmatta åt Socialdemokraterna inför regeringsombildningen. Det är ingen som tvivlar på att Vänsterpartiet kommer att ställa krav på Magdalena Andersson för att hon ska kunna bli statsminister.

Dadgostar vill höja pensioner och förbättra sjukförsäkringen. Magdalena Andersson har i sak inte någonting mot sådana reformer. Att slopa karensdagen ligger i linje med vad arbetarrörelsen tycker. Varför ska vi riskera fler krassliga löntagare på våra arbetsplatser i ett läge när smittan kan ta ny fart? I våra nordiska grannländer ökar smittan dramatiskt just nu.

”Vindarna har vänt i den svenska högern under det här året. Vi väntar nu på när Sverige får sin första kvinnliga statsminister. Det är en tidsfråga.”
Hans Bülow

För övrigt är det anmärkningsvärt att Dadgostar förbigick i sitt tal i lördags att kommentera det urskillningslösa dödliga våldet i våra utanförskapsområden. Det duger inte att en partiledare är passiv i frågan om dödsskjutningarna. .

Parallellt med Anderssons sonderingar för en ny s-ledd regering denna vecka kommer lilla Liberala partiet samlas till kongress (landsdagar) på fredag. Nyligen avslutade KD sin kongress med omval av Ebba Bush som partiledare. På plats fanns partiets forna store ledare, Alf Svensson som ledde partiet i 31 år. I en intervju för DN fick han frågan:” Vad tänker du om att KD närmar sig SD i förhandlingar?”

Svaret från Alf Svensson blev: ”Jag tänker att orden har varit för hårda i alla partier. Man har fallit offer för vindar som blåser, och i långa loppet kommer vinden att vända. Jag fick tårar i ögonen när Reinfeldt sa ”öppna era hjärtan”. Och jag älskade när Löfven sa ”vi bygger inga murar”. Och så svänger det, och det verkar som alla svänger på en gång. Men det kommer svänga tillbaka också.”

Den gamle KD-ledaren har definitivt en poäng. Tyvärr vågade inte Svensson säga rakt ut att partivännen Busch borde inte förhandla med Jimmie Åkesson (SD) efter en eventuellt ”borgerlig” valseger. Det är ett evigt tassande i högeroppositionen om vilket inflytande SD ska få om det blir en högerseger i valet nästa år.

Alf Svensson kommer fördöma ett närmande till SD. Det kommer också den tidigare liberale ledaren Jan Björklund göra. Kanske blir han i likhet med Alf Svensson inbjuden till sitt partis kongress? På fredag öppnar landsdagarna. Bengt Westerberg kommer definitivt inte till landsdagarna. Han har brutit med Liberalerna och är centerpartist idag.

Att Fredrik Reinfeldt inte dök upp på Moderaternas stämma i oktober är begripligt. Moderaterna bryter just nu med det arv Reinfeldt lämnade efter sig. Hans närvaro är inte längre önskvärd. Det Björklund, Westerberg och Reinfeldt stod för är något som dagens borgerlighet tar avstånd från.

Vindarna har vänt i den svenska högern under det här året. Vi väntar nu på när Sverige får sin första kvinnliga statsminister. Det är en tidsfråga.

Hans BülowSkicka e-post