Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

1 500 flaskor sprit från Tjernobyl stoppades

Ukraina • Publicerad 14 maj 2021
Reaktorn i Tjernobyl havererade 1986. Sedan 2016 är den täckt av en sarkofag i stål och betong. Arkivbild.
Reaktorn i Tjernobyl havererade 1986. Sedan 2016 är den täckt av en sarkofag i stål och betong. Arkivbild.Foto: Mykhailo Markiv/TT

Ukrainska myndigheter har beslagtagit 1 500 flaskor med sprit tillverkad av äpplen som vuxit i närheten av den havererade kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl, rapporterar BBC. Spriten har framställts i ett projekt där forskare undersöker om grödor som odlas i det område som övergavs efter olyckan 1986 – som tidigare kallades för Sovjets kornbod – är säkra att äta.

Just de äpplen som användes till den beslagtagna spriten kom dock från odlingar strax utanför det övergivna området, där viss odling sker med stränga restriktioner. Spriten var enligt forskarna säker att dricka och uppgavs vara på väg till Storbritannien, genom ett företag som startats i samband med projektet.

Forskarna har enligt BBC inte fått någon förklaring till varför spriten tagits i beslag. BBC har bett om en kommentar från åklagarmyndigheten i Kiev, men inte fått svar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons