Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tre häktade i barnvåldtäktshärva

Under fredagen häktades två personer inblandade i flera våldtäkter mot barn. En av de häktade är en 16-årig flicka, misstänkt för flera fall av medhjälp till våldtäkt mot barn och ett fall av våldtäkt mot barn. Utöver flickan är två män häktade och inblandade i samma härva.
Blekinge • Publicerad 3 juli 2020
Blekinge tingsrätt i Karlskrona.
Blekinge tingsrätt i Karlskrona.Foto: Mattias Mattisson

Kammaråklagare Joel Holmgren kan på grund av brottets natur inte säga så mycket om vad som har hänt. Men det som är klarlagt är att utöver den 16-åriga flickan har två män häktats. En under fredagen, den andre sitter häktad sedan en tid tillbaka.

De två männen är frihetsberövade för tre tillfällen var av våldtäkt mot barn och grov våldtäkt mot barn. Och flickan är misstänkt för medhjälp i männens vardera tre fall och ett eget fall av våldtäkt mot barn. Och det rör sig om ett och samma barn som är målsägande. En av våldtäkterna ska ha skett på ett HVB-hem i länet.

Annons

Flickan förhördes och anhölls på fredagsförmiddagen. Under fredagen häktades hon.

– Det krävs synnerliga skäl för att häkta en person under 18 år. I det här fallet berodde det på brottets allvar, där det föreskrivs minst två års fängelse, säger Joel Holmgren.

Flickans advokat Eva Johansson anser att hon borde ha släppts på fri fot.

– Det är hennes ålder. Hon är inte ens fyllda 17 år och mår väldigt dåligt av det här. Nu har åklagaren två veckor på sig med förundersökningen, men jag hoppas att det går att slutföra på kortare tid.

Den ena av mannen greps i sin bostad i Växjö. De har medgett vissa omständigheter i ärendet, men åklagaren vill inte gå in på om de nekar eller erkänner brotten.

– Det ska hållas fler förhör, säger Joel Holmgren.

Oskar SandströmSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons