Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tegnell: "Fortsatt allvarligt läge"

Det finns fortfarande inga tecken på att smittspridningen av covid-19 skulle minska i Sverige.
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är situationen fortsatt kritisk.
Coronaviruset • Publicerad 20 april 2021
"Jag vill tydligt påpeka att vi fortfarande har ett allvarligt läge", säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild
"Jag vill tydligt påpeka att vi fortfarande har ett allvarligt läge", säger statsepidemiolog Anders Tegnell. ArkivbildFoto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Ytterligare 37 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Sammantaget har därmed 13 825 smittade personer avlidit i Sverige och 916 830 personer bekräftats smittade med covid-19.

Annons

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, finns inga tecken på minskad smittspridning eller minskat behov av intensivvård.

– Det här är en kritisk vecka som kommer att spela stor roll, säger han.

Precis som tidigare hänger mycket på hur de olika rekommendationerna följs.

– Det har diskuterats mycket att det är olika bud och regler. Men det finns en grundregel som är den viktiga: att hålla avstånd, säger Tegnell.

– Vad det handlar om är väldigt mycket att hålla avstånd. Det är inte väldigt komplicerat nu egentligen, utan det är avståndet som är det viktiga.

Stigande vårdbehov

Enligt Urban Lindberg, enhetschef vid Socialstyrelsen, är trycket på sjukvården fortsatt väldigt högt.

– Det fortsätter att stiga från en redan hög nivå, säger han.

– Enligt de senaste uppgifterna är det 2 212 personer som vårdas inneliggande på sjukhus, av dem är det 416 som vårdas på intensivvårdsavdelning.

Sverige har just nu totalt 781 disponibla iva-platser, varav 656 är belagda. Enligt Urban Lindberg vårdas 63 procent av landets iva-patienter för just covid-19.

Var femte vaccinerad

Samtidigt fortsätter vaccinationsinsatserna.

Annons

Så här långt har totalt 2 583 521 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 895 912 personer – drygt var femte vuxen – har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 23,1 procent av den vuxna befolkningen. 687 609 personer har fått två doser, vilket motsvarar 8,4 procent.

Anders Tegnell förutspår att vaccinationstakten kommer att öka den närmaste tiden.

– Kurvan viker uppåt för dem som har fått en dos och vi börjar närma oss två miljoner personer som är vaccinerade (med en dos). Vi får successivt mer doser den närmaste veckan, så det finns all anledning att tro att takten kommer öka ännu mer, säger han.

Anders Tegnell säger också att snabbtester, så kallade antigentester, kan fungera som ett bra komplement – en screeningmetod – för att användas på arbetsplatser där det inte går att undvika distansarbete och där nära kontakt med andra människor förekommer.

– Syftet är framförallt att upptäcka covid-19 hos personer som inte har symtom. Har man symtom ska man testa sig i hälso- och sjukvården med ett PCR-test, säger han.

Ingen skolscreening

I skolmiljö rekommenderas snabbtesterna dock än så länge inte. Men frågan ska utredas vidare av Folkhälsomyndigheten.

– Vi följer utvecklingen och ser. Det kan vara ett alternativ vid ett utbrott, men inte som en allmän screeningmetod, säger Anders Tegnell.

– Det finns för mycket osäkerhet. Att ta prover på barn på det här viset kräver speciella överväganden. Det finns en hel del att fundera på. Vi fortsätter föra diskussioner med de ansvariga för skolan, men i dag finns inte den rekommendationen som för arbetsplatser i övrigt.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons