Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

A-kasseregler kan leda till brist på brandmän

Många deltidsbrandmän säger upp sig på för att inte gå miste om a-kassa.
Deltidsbrandmän • Publicerad 28 maj 2020
Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och ordförande i Sobonas styrelse.
Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och ordförande i Sobonas styrelse.Foto: HANS ALM
A-kasseregler kan leda till brist på räddningspersonal vid skogsbränder, varnar bland andra SKR.
A-kasseregler kan leda till brist på räddningspersonal vid skogsbränder, varnar bland andra SKR.Foto: Mats Andersson/TT

När många deltidsbrandmän som i vanliga fall har en heltidsanställning under de senaste månadernas coronakris har varslats om uppsägning från sin huvudarbetsgivare, har inkomsten från uppdraget som deltidsbrandman lett till att de får reducerad a-kassa.

Därför har Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona, fackförbunden Kommunal, Vision samt Brandmännens riksförbund, gemensamt skickat en begäran till regeringen om att inkomsten från anställningen som räddningstjänstpersonal i beredskap helt ska undantas vid beräkning av a-kassa under 2020.

Begär undantag

Annons

Ungefär två tredjedelar av Sveriges kommunala räddningstjänstpersonal – cirka 10 700 personer – består av deltidsbrandmän. Enligt Joakim Larsson har reglerna lett till att många deltidsbrandmän nu ser sig tvungna att säga upp sina anställning hos räddningstjänsten.

– Det finns räddningstjänster som kan förlora upp till en tredjedel av sin personal. Ute i landet har man som regel inte heltidssysselsatta brandmän, där jobbar många med annat och rycker in i räddningstjänsten vid behov. Det gör att vi begär att man gör ett undantag nu när pandemin drabbar denna oerhört viktiga verksamhet, säger han.

"Oerhört allvarligt"

Enligt Larsson försvårar den rådande situationen möjligheterna att såväl rekrytera som att behålla personal – och han bedömer att situationen inför sommaren är svår.

– Deltidsbrandmännen utgör en viktig del av räddningstjänsten och läget är oerhört allvarligt inför sommaren. Vi har inte tid att vänta på regeringens utredning – vi måste agera nu, säger han.

Enligt Joakim Larsson är ett besked från regeringen brådskande, då bemanningsläget under sommaren kan bli akut om Sverige återigen drabbas av omfattande skogsbränder.

– Vi har ett stort behov av räddningstjänstpersonal och en fungerande personalförsörjning om landet skulle drabbas av skogsbränder. Och det är oerhört allvarligt att en av pandemins bieffekter blir att vi istället tappar personal, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons