Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Advokat intygade: Alla handlingar överlämnade

Minst en av Donald Trumps advokater hade skriftligen intygat i juni att allt hemligstämplat material som funnits på expresidentens residens Mar-a-Lago var överlämnat till nuvarande regeringen.
USA • Publicerad 14 augusti 2022
En lista med vad som beslagtogs vid razzian på Trumps residens Mar-a-Lago.
En lista med vad som beslagtogs vid razzian på Trumps residens Mar-a-Lago.Foto: Jon Elswick/AP/TT

Det uppger flera personer med insyn till The New York Times respektive Fox News.

Vid tillslaget mot Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago tidigare i veckan tog FBI med sig en mängd lådor med material, varav elva uppsättningar dokument var märkta som innehållande mycket känslig information – endast avsedd att vara tillgängliga för specifika myndigheter.

Annons

Av den offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen. Misstankarna gäller inte direkt spioneri, utan insamlande, spridande eller förlust av hemligstämplat material.

Trump hävdar att tillslaget är politiskt motiverat, och att handlingarna i själva verket inte är hemligstämplade. Han ska som president haft en stående order om att häva sekretessen på dokument i samma stund som de fördes från Vita huset till Mar-a-Lago.

"Man måste då och då ta hem sitt arbete, amerikanska presidenter är inget undantag. President Trump, för att kunna förbereda nästa dags arbete, tog ofta hem dokument, inklusive sekretessbelagda dokument, till sin bostad", säger Trumps stab i ett uttalande som lästes upp i Fox News.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons