Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åkesson i Turkiet – deltog inte i krigsövning

För första gången någonsin har hela riksdagens kammare övat ett scenario där Sverige hotas av ett väpnat angrepp. Över 300 ledamöter deltog, men Sverigedemokraternas partiledare var inte en av dem.
Försvar (TT) • Publicerad 5 mars 2020
Foto: Jessica Gow/TT

– Den här övningen är unik i sitt slag, inte ens under kalla kriget övade hela kammaren på det här sättet. Så det är en historisk övning, säger riksdagens talman Andreas Norlén.

Den så kallade totalförsvarsövningen genomfördes under torsdagsförmiddagen i själva kammaren i riksdagshuset i Stockholm.

Annons

Startskottet för övningen gick redan i november förra året, men aktiviteten är som störst nu under 2020. Den utgår ifrån en fiktiv situation där regeringen beslutat om höjd beredskap, totalförsvaret mobiliserats och Sverige utsätts för väpnat angrepp. Det handlar om att träna hur olika samhällsaktörer ska samverka med varandra.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beskriver övningen som att alla måste känna till sin roll och vad de ska göra om Sverige angrips.

Godkände krislag

Samtliga 349 ledamöter bjöds in i god tid och över 300 fanns på plats. I kammaren övades ett scenario där regeringen ville aktivera en krislag, den så kallade förfogandelagen som reglerar hur förnödenheter och tjänster får tas i anspråk av myndigheter eller kommuner under krig och andra krisartade förhållanden. Det kan handla om fordon, fastigheter eller industrier.

Scenariot slutade med en omröstning där riksdagen godkände lagen, trots att ett parti reserverade sig.

– Vi ville gärna att det skulle vara lite olika meningar för att illustrera att demokratin och debatten lever även i krig eller krigsfara, säger Andreas Norlén.

Talmannen konstaterar att han såg de flesta partiledarna i kammaren, bland dem Jonas Sjöstedt (V), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD). Partiledare som ingår i regeringen deltog inte på grund av sina statsrådsuppdrag enligt Norlén.

SD:s Jimmie Åkesson var dock inte på plats.

TT: Hur viktigt är det att närvara på en sådan här övning?

– Jag tycker det är mycket viktigt. Ett syfte är ju att öva kunskapsuppbyggnad och träna på att arbeta även i ett skarpt läge. Men det finns också en betydande signalfunktion i att riksdagen som institution är en del av totalförsvaret, tycker jag.

Missade migrationsmöte

SD:s pressavdelning bekräftar att Jimmie Åkesson under torsdagen fortfarande befann sig i gränsområdet mellan Turkiet och Grekland, dit han åkt för att dela ut flygblad till migranter om att Sverige inte kan ta emot fler asylsökanden. Detta har fått skarp kritik från övriga riksdagspartier, utom Moderaterna och Kristdemokraterna.

Annons

Åkesson missade under onsdagen även ett möte i riksdagens migrationskommitté, där han ingår, på grund av sin resa.

– Jag är säker på att de som inte var på plats hade goda skäl för det på grund av internationella uppdrag, sjukdom eller något annat, säger Andreas Norlén.

TT: Skulle dela ut flygblad till migranter mellan gränsen till Turkiet och Grekland vara ett giltigt skäl?

– Det är inte min sak att bedöma vilka skäl som ledamöter kan ha för att inte närvara i kammaren. Jag konstaterar att över 300 ledamöter var på plats, det tycker jag är ett väldigt tydligt bevis på att riksdagens ledamöter tar det här på stort allvar.

Totalförsvarsövningen är den största i Sverige på mer än 30 år och riksdagen är en av drygt 400 aktörer som deltar.

Niklas Svahn/TT

Fakta: Förfogandelagen

Förfogandelagen reglerar hur förnödenheter och tjänster får tas i anspråk av enskilda eller kommuner under krig och andra krisartade förhållanden. Den nu gällande lagen antogs 1978 och träder automatiskt i kraft om landet hamnar i krig. Om landet är i krigsfara får lagen i tillämpas helt eller delvis. Beslutet ska underställas riksdagen inom viss tid.

Förfogande får ske för statens eller annans räkning för att tillgodose totalförsvarets eller folkförsörjningens behov, om det inte kan ske på annat sätt utan olägenhet. Genom sådant förfogande kan till exempel fastighet, industrianläggning eller transportmedel tas i anspråk för eller åläggas att arbeta för statens räkning.

Skälig ersättning utgår enligt speciella regler.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons