Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Andersson: Fler ska kunna kroppsvisiteras

Regeringen vill skärpa den så kallade inre utlänningskontrollen. Polisen och Kustbevakningen ska få möjlighet att kroppsvisitera människor i sökandet efter pass och id-handlingar, anser statsminister Magdalena Andersson (S).
Politik • Publicerad 5 juli 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) är ute på bussturné och första anhalt är Växjö där hon besöker polisen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) är ute på bussturné och första anhalt är Växjö där hon besöker polisen.Foto: Fredrik Persson/TT

Under sin valturné med start i Växjö väljer hon att fokusera på den grova brottslighet som hon säger "hotar det vi älskar med Sverige". Samtidigt kommer hon med en varning:

– Vi behöver vara inställda på en sommar där vi riskerar att se fortsatt våld.

Annons

Regeringen vill stärka kontrollen över vem som befinner sig i Sverige.

– Möjlighet till kroppsvisitering är avgörande för att kunna identifiera en utlänning som inte frivilligt medverkar till att klarlägga om han eller hon har rätt att vistas i landet. Givetvis kommer det att krävas en grundad misstanke för att visitera människor, säger Andersson.

"Ska lämna landet"

Den som får avslag på asylansökan ska lämna landet, framhåller hon, och säger att polisen och kustbevakningen efterfrågat möjligheten att kroppsvisitera utländska medborgare.

Hon ser en klar koppling mellan den grova kriminaliteten och det faktum att många vistas i Sverige illegalt. För att försörja sig hamnar många som kommit hit med de bästa intentioner i svartarbete, vilket i sin tur gynnar de kriminella gängen, enligt statsministern.

Regeringen vill också titta på vad Andersson beskriver som "madrassboenden" där många bor i trånga lägenheter, ofta på svarta kontrakt.

Statsministern säger sig vilja gå till botten med grundorsaken till problemen och nämner i nästa mening att Sverige haft en hög migration och en dålig integration.

Lättare att vräka

Regeringen vill också kunna vräka kriminella som använder hyreslägenheter som bas för vapenvåld och narkotikahandeln lättare än i dag.

– Grannarna ska kunna bo kvar snarare än de kriminella, säger Magdalena Andersson.

Det finns redan i dag möjlighet att vräka hyresgäster som begått brott, men regeringen vill att det ska bli lättare och tillsätter en utredning om detta.

Magdalena Andersson vill också se straffskärpningar för dem som gång på gång döms till fängelsestraff för grova brott. De ska inte regelmässigt släppas ut efter två tredjedelar av strafftiden, i stället bör utgångspunkten i de fallen vara att sitta hela strafftiden, anser hon.

M: Gammal skåpmat

Annons

En utredare ska också se över om återfall i brott under villkorlig frigivning bör leda till en strängare reaktion än i dag, något regeringen presenterade i förra veckan.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, kallar Anderssons i initiativ för "gammal skåpmat".

"Sverige behöver en regering som vågar ta tuffa beslut och som gör vad som krävs. En M-ledd regering kommer gå från ord till handling och genomföra den största offensiven någonsin mot kriminaliteten", skriver han i en kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons