Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Anställda kräver miljoner – tågbolag vägrar betala

Drygt 500 anställda vid Öresundstågen kräver tillsammans fem miljoner kronor i skadestånd av tågbolaget Transdev efter en dom i Arbetsdomstolen förra året.
Men bolaget vägrar betala då man tolkar domen på annat sätt.
Blekinge • Publicerad 8 februari 2019

Just nu pågår en drygt 3,5 år gammal konflikt mellan Transdev, tågbolaget som kör Öresundstågen i bland annat Blekinge, och cirka 500 anställda, något som P4 Blekinge rapporterar om.

Det handlar om Transdev som i juni 2015 slutade att betala ut viss OB-ersättning till sina anställda – det gällde den tid när deras tågpersonal gick av ett arbetspass för att gå på nästa tåg.

Annons

Enligt de anställda märktes det först i lönekuvertet att OB-pengar hade plockats bort och i augusti förra året dömdes Transdev av Arbetsdomstolen till skadestånd då man bröt mot kollektivavtalet.

– Det var aldrig några förhandlingar om detta och trots att domstolen nu avgjort till arbetstagarnas fördel har man inte betalat, säger Lars Nilsson på fackförbundet ST i en intervju med P4 Blekinge.

Man dömdes också att betala ut ett skadestånd på 10 000 kronor per anställd - totalt över fem miljoner kronor. Men bolaget har bara betalat ut detta till de två tågvärdar som närvarade i rätten.

Facket menar att dessa två representerade samtliga i personalen.

Arbetsdomstolen kallar domen ett pilotfall men bolaget gör en annan tolkning av utslaget.

Nu väntar ytterligare förhandlingar i tvisten mellan lokala facket och Transdev, rapporterar P4 Blekinge.

Transdev själva vill inte kommentera domen för radion.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons