unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anders Nilsson: Att läsa tidningen har blivit en aktivistisk handling

Källkritik är en ledstjärna för samhällsintresserade ungdomar. Men hur ordet definieras varierar betänkligt.
Anders Nilsson Sydöstran
Anders Nilsson Sydöstran
Foto: Mattias Mattisson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Analysföretaget Danji har gjort djupintervjuer med slumpvis utvalda unga vuxna inom Gota Medias spridningsområde. Detta för att skapa en bild av 25-35-åringars förhållande till dagstidningen.

Undersökningen visar att det finns ett stort intresse för lokala nyheter bland dem som själva växt upp med en dagstidning. Tidningen väcker känslor. Och hos dem som tecknat en prenumeration – oftast på nättidningen – är det inte bara identitetsskapande utan rentav aktivistiskt att läsa tidningen. Att läsa är en handling i sig.

Den här gruppen vill vara delaktig i lokalsamhället. Om de har flyttat till annan ort vill de gärna hänga med i vad som händer på hemmaplan. De tycker att det är viktigt att ha koll. Inte minst för att kunna delta i samtal om samhällsfrågor i lunchrummet.

quote
Och hos dem som tecknat en prenumeration – oftast på nättidningen – är det inte bara identitetsskapande utan rentav aktivistiskt att läsa tidningen. Att läsa är en handling i sig.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Unga tidningsläsare gillar inte nyheter som skapar uppgivenhet. De vill i stället ha lösningar på problem och känna att de har makt att påverka. De tar också i hög utsträckning del av nyheter i public service.

Det finns också en ganska stor grupp som inte har någon relation alls till nyheter och dagstidningar. De är måttligt intresserade av samhällsfrågor överhuvudtaget.

Sedan finns det en tredje grupp unga vuxna. De betecknar sig i högre utsträckning som samhällsintresserade men upplever att lokaltidningen är irrelevant och att media snedvinklar. Möjligen läser de artiklar på nätet om de är gratis. Men sedan söker de sanningen i andra källor. De ogillar starkt tidningarnas betalväggar.

Tvärtemot den första gruppen utgår den tredje gruppen från att det som står i tidningen är osant. De kallar sig källkritiska, men deras definition av ordet är att vara kritisk mot alla källor och i stället lita på sitt eget omdöme. De hyser misstro mot medier i allmänhet.

Den första gruppen har en mer traditionell definition av källkritik, nämligen att göra en bedömning av om källan är trovärdig, bland annat genom att dubbelkolla uppgifterna.

Djupintervjuerna visar att det finns ett utbrett samhällsengagemang bland 25-35-åringar. Många av dem är värderingsstyrda, men de tycker inte att lokaltidningarna stöttar dem tillräckligt i deras värderingar. Det är verkligen något att ta till sig. Vi behöver bli bättre på att förmedla att vi vill vara en konstruktiv kraft i samhället och att vi står upp för alla människors lika värde.

Läs mer

Polis fick dra vapen och kalla på förstärkning

Karlskrona

Polis fick dra vapen och kalla på förstärkning

Drygt 50-årig man drog fram vapen. Det visade sig senare vara av plast.

Larm om brand var kontrollerad eldning

Ronneby

Larm om brand var kontrollerad eldning

På lördagsmorgonen kom ett larm om villabrand.

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

Ronneby

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

En tredjedel av lärarkåren hemma med förkylningssymptom.

Fyra nya covid 19-fall i länet

Nyheter

Fyra nya covid 19-fall i länet

Nya siffror under fredagen från Region Blekinge.

Ryttare misstänkt försvunnen -  stor sökinsats inatt

Olofström

Ryttare misstänkt försvunnen - stor sökinsats inatt

”Vi kan inte utesluta att det rör sig om en ryttare som fallit av sin häst”.

Bildextra: Kolla in unika huset vid ån

Mera

Bildextra: Kolla in unika huset vid ån

Ägaren: ”Jag kände direkt att vi skulle ha detta.”