Nyheter

Bara hälften har examen i pedagogik på fritids

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Hasse Holmberg/TT

Bara fem av tio i personalen på fritidshem i Blekinge har pedagogisk högskoleexamen.

Det är dock högre är riksgenomsnittet.

I höstas hade bara fyra av tio i personalen på Sveriges fritidshem en pedagogisk högskoleexamen. Det är den lägsta andelen sedan 1995, enligt statistik från Skolverket.

Blekinge ligger lite bättre än riksgenomsnittet. Här har hälften av personalstyrkan en pedagogisk examen, men siffran är ändå låg.

- Vi är djupt oroade över utvecklingen som bidrar till minskad likvärdighet. Om en stor andel av personalen saknar rätt behörighet att ansvara för undervisningen så blir det svårt att tillgodose att eleverna får den utbildning de har laglig rätt till på fritidshemmet, säger Ingela Aksell, undervisningsråd på Skolverket.

Sölvesborg är den kommun i Blekinge som har högst andel anställda med pedagogisk högskoleexamen. Sämst till ligger Olofströms kommun.

För att en lärare eller förskollärare ska få undervisa i ett fritidshem måste de ha en pedagogisk högskoleexamen, men inte legitimation. Enligt skollagen är kommunerna skyldiga att erbjuda utbildning i fritidshem för alla elever som är mellan 6 och 12 år.

Fakta

Andel i personalen som har pedagogisk högskoleexamen

Sölvesborg: 62 %

Karlshamn: 52 %

Ronneby: 47 %

Karlskrona: 46 %

Olofström: 45 %

Visa mer...