Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bedragare ringer och vill boka tid för vaccination

Polisen varnar för bedragare som ringer till privatpersoner för att boka vaccinationstid.
Blekinge • Publicerad 8 januari 2021
Lägg på luren om samtalet verkar skumt, uppmanar polisen.
Lägg på luren om samtalet verkar skumt, uppmanar polisen.Foto: Hasse Holmberg

”Under den närmaste tiden är det många som kommer att vaccinera sig mot covid-19. I samband med detta har bedragare börjat ringa runt för att försöka lura folk. Lägg direkt på luren om du känner dig stressad eller pressad av någon som ringer”, skriver polisen på sin Facebooksida.

Varningen utfärdas i hela landet. Bedragarna som ringer påstår att de kommer från exempelvis Folkhälsomyndigheten eller Region Blekinge och säger att de vill boka in en vaccinationstid åt dig. De kräver att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id.

”En bedragare försöker alltid stressa dig till att göra något, eller hålla kvar dig i luren tills du har gjort som de vill.”
Polisen
Annons

”Lägg på luren”, uppmanar polisen.

Legitimera dig aldrig med bankdosa eller mobilt bank-id när någon ringer.

I vissa fall vill bedragarna också göra hembesök. Öppna då inte dörren.

Folkhälsomyndigheten eller Region Blekinge kontaktar aldrig någon gällande vaccination på det sättet. Kallelse kan möjligen gå ut via brev.

”En bedragare försöker alltid stressa dig till att göra något, eller hålla kvar dig i luren tills du har gjort som de vill. Var vaksam och lägg direkt på luren om samtalet känns konstigt eller oväntat. Du kan också ta stöd av släkt eller vänner om du känner dig osäker på hur du bokar upp tid för vaccination”, skriver polisen vidare.

Anders NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons