GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Besked på tisdag om kritisk elkabel

På tisdag förväntas besked om även elkabeln mellan Polen och Sverige skadats av Nord Stream-explosionerna? Elkabeln är en viktig del av elförsörjningen mellan de båda länderna.
Ekonomi • Publicerad 30 september 2022
Läckan från Nord Stream sedd ovanifrån.
Läckan från Nord Stream sedd ovanifrån.Foto: AP/TT

Explosionerna kring Nord Stream kan ha fått ytterligare konsekvenser. Ett par hundra meter från en av explosionsplatserna går den elkabel som går under namnet Swe-Pol Link och som exporterar el mellan Karlshamn och Polen.

– Vi har inga indikationer på att den är skadad men planerar att undersöka den under tisdag. Då gör vi en mätning från svensk sida för att se om det är några skador, säger Per Kvarnefalk, avdelningschef på Svenska kraftnät.

Elkabeln är för tillfället ur bruk. Skulle den behöva repareras bedömer Per Kvarnefalk att det handlar omkring en månads arbete.

– Det beror naturligtvis på väderlek och om det blir stormar. Min bästa bedömning är att den kan vara i bruk igen i november så det har inte så jättestor påverkan.

Ledningen togs i drift 2000 men hade då varit kraftigt ifrågasatt från Karlshamn kommun av miljöskäl. Den 254 kilometer långa kabeln har främst varit tänkt att användas för export från Sverige till Polen och minska Polens kolförbrukning men också för att täcka upp svensk elproduktion när bristen kan vara som störst.

Under till exempel januari i år importerade Sverige 11 gigawattimmar från Polen vilket kan jämföras med en total elanvändning på 17 600 gigawattimmar, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

– I grunden är den för export men det är klart att vi vill ha grejerna i drift även om det inte har så jättestor påverkan, säger Per Kvarnefalk om eventuella konsekvenser för den svenska eldriften.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.