Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Betlehem Isaak: Konsekvens av 30 års förtryck

Upploppet i Järva är en konsekvens av det förtryck som regimen i Eritrea har utövat på den eritreanska befolkningen i 30 års tid. Det anser Betlehem Isaak, dotter till journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.
Brott • Publicerad 4 augusti 2023
Betlehem Isaak , dotter till den fängslade eritreansk-svenske journalisten och författaren Dawit Isaak, anser att upploppet i Järva är en konsekvens av en lång tid av förtryck av den eritreanska regimen. Arkivbild.
Betlehem Isaak , dotter till den fängslade eritreansk-svenske journalisten och författaren Dawit Isaak, anser att upploppet i Järva är en konsekvens av en lång tid av förtryck av den eritreanska regimen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Upploppet på Järvafältet i Stockholm skedde under torsdagen i samband med en festival till stöd för regimen i Eritrea.

En regimkritisk demonstration, bestående av flera hundra personer, hölls i närheten av festivalområdet och det hela slutade med att området stormades och tumult uppstod.

Annons

Betlehem Isaak deltog inte själv i demonstrationen, men hon står bakom den organisation som anordnade den. Hon är dessutom dotter till den eritreansk-svenske journalisten och författaren Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Han är den journalist i världen som har suttit längst tid i fängelse.

“Måste förstå varför”

Betlehem Isaak är noga med att påpeka att hon inte förespråkar det våld som förekom under tumultet.

– Men vi måste förstå varför det uppstod, säger hon.

– Det här våldet uppstod på grund av ett 30 år långt förtryck hemma i Eritrea där eritreaner tvingas fly till Sverige och andra länder. De här festivalerna pågår i hela Europa och de västerländska regeringarna står bara och tittar på, trots att vi eritreaner har påtalat att de stöttar våra förtryckare.

Många av dem som deltog i demonstrationen är, enligt Betlehem Isaak, relativt nyanlända i Sverige och har sett regimens förtryck på nära håll.

– De flesta av dem kom hit på grund av läget i Eritrea, människor torteras och fängslas, det finns inga jobb och ingen mat, det finns inget fungerande sjukvård- eller skolsystem, säger hon.

Försökt stoppa festivalen

Organisationen bakom demonstrationen har vid upprepade tillfällen uppmanat Järva Folkets Park, som förvaltar fastigheten Eggeby gård där festivalen ägde rum, att inte upplåta sin mark för evenemanget, enligt Betlehem Isaak.

– Vi har inte fått någon respons, men jag hoppas att de tar sitt ansvar och förklarar för oss eritreaner varför de stöttar fascister, säger hon.

Nya demonstrationer mot festivalen skulle ha ägt rum under fredagen och lördagen, men polisen har beslutat att dra tillbaka tillståndet med hänvisning till att det finns en risk för ytterligare ordningsproblem.

Annons

Festivalen fortsätter dock som planerat fram till söndagen. Betlehem Isaak är kritisk till beslutet.

– Man måste avbryta festivalen, säger hon.

Fakta: Festivalen på Järvafältet

Festival Eritrea Scandinavia har anordnats sedan 1990-talet, enligt Nyhetsbyrån Järva. Evenemanget har tidigare fått kritik för att gå den eritreanska regimens ärenden. Det har också rapporterats om att regimen tjänar miljontals kronor på festivalen.

Tidigare har många demonstrerat mot festivalen under parollen "Dawit Isaak Campaign" efter den eritreansk-svenske författaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Eritrea frigjorde sig från Etiopien 1993. Eritrea under ledning av Isaias Afwerki är i praktiken en enpartistat och en av världens hårdaste diktaturer.

Källa: TT, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons