unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Biblioteken blir mobila

Ny teknik och digitalisering har inte bara lett till nya frågor på biblioteken utan även underlättat verksamheten. Nu kan bibliotekarierna ta med sig verksamheten ut för att träffa användare utanför bibliotekets väggar.
Elin Björkman, bibliotekssamordnare och it-bibliotekarie i Karlshamn.
Elin Björkman, bibliotekssamordnare och it-bibliotekarie i Karlshamn.
Foto: Gunnel Persson

Tekniken har inte bara inneburit nya arbetsuppgifter för bibliotekarierna. Den har också skapat möjligheter. 2015 sattes nya chipp in i böckerna och det ökade självservicen och frigjorde tid för personalen. Ny teknik har även möjliggjort Meröppet som innebär att biblioteket kan ha öppet även när det inte är bemannat eller när personalen jobbar med annat.

Med tekniken har det också kommit en ny inriktning för bibliotekarier. Elin Björkman jobbar som bibliotekssamordnare och it-bibliotekarier i Karlshamn. När hon anställdes för fem år sedan var det ingen på biblioteket som hade den titeln.

– Det är jag och några kollegor som har extra ansvar för att jobba med uppdraget att öka allmänhetens digitala kapacitet, säger hon.

Det gör de bland annat genom att arrangera olika föreläsningar och delta i kampanjveckor. De håller även i Digilabb som har öppet en dag i veckan. Där är det lustfyllt lärande som gäller och det finns möjlighet att jobba med 3D-skrivare, robotar och programmering.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det går även att boka en it-bibliotekarie för att i lugn och ro få hjälp med att till exempel börja läsa e-böcker.

Nu är Karlshamns bibliotek dessutom i gång med ett nytt projekt som har möjliggjorts av ny teknik. Med projektpengar från Stärkta bibliotek jobbar verksamheten med att ta sig utanför bibliotekets lokaler. Bland annat kommer de att delta på en mässa som anordnas av PRO. Där ska de framhäva biblioteket och dess tjänster.

– Det är häftigt. Det tror jag inte att de tänkte för 15 år sedan. Biblioteken är inte bara rummet nu, säger Elin.