Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blåsvarning längs hela svenska kusten

Förtöj båten ordentligt. Nu blåser det längs hela svenska kusten. Samtidigt är det risk för brand på Öland.
Väder • Publicerad 6 juli 2020
Juli inleds med regnigt och blåsigt väder och svala temperaturer. Arkivbild.
Juli inleds med regnigt och blåsigt väder och svala temperaturer. Arkivbild.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix / TT

Varningarna för blåst och kuling som SMHI har publicerat sträcker sig från Skagerack på västkusten hela vägen upp till Norra kvarken på den östra kusten. De beror på det lågtryck som under söndagen drog sig in över Skandinavien.

– Det är svalt och ostadigt väder med regn och skurar på de flesta håll och lokalt, främst över Götaland, inslag av åska, sammanfattar Lisa Frost, meteorolog på SMHI, läget i landet.

Inga ovanligheter

Annons

Att det just nu är blåsigt längst stora delar av kusten är inget att höja på ögonbrynen för.

– Nej, det är inte ovanligt. Det har vi av och till. Just nu har vi ett ganska omfattande lågtryck över Skandinavien, då blir det blåsigt.

Samtidigt är det varning för höga flöden på västkusten.

– När man har ett lågtryck som rör sig sakta pressas vattnet, i det här fallet in i Kattegatt, och då stiger vattenståndet. Vi kan vänta oss högst vattenstånd ikväll norr om Helsingborg, säger Lisa Frost.

Brandrisk på Öland

Det regniga och ruskiga vädret täcker stora delar av landet, förutom på Öland där riskerna för skogsbränder är i stället är stor.

– Öland får inte så mycket skurar utan regnet är mest på fastlandet, så på Öland är det väldigt torrt i skog och mark.

I norr har SMHI även utfärdat en klass 1-varning för höga flöden från Torneträsk ner till Rautasälven, en varning som även omfattar de mindre vattendragen i området.

– Där handlar det om snösmältning som orsakar vattenflödena.

Ingen sommarvärme

Väderprognosen som ligger för den kommande veckan innebär ingen större glädje åt dem som hoppats på sol och sommarvärme.

– Det här omfattande lågtrycket rör sig sakta åt nordost så kommande dagar är det skurar och ganska svalt för årstiden, knappt 20 grader någonstans, avslutar Lisa Frost.

Fakta: SMHI:s definitioner

VARNING KLASS 1 KULING

Definition för Varning klass 1 kuling: Medelvind från 14 m/s upp till 25 m/s. Farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

RISK SKOGSBRAND

Definition för Risk skogsbrand: Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

VARNING KLASS 1 HÖGA FLÖDEN

Definition för Varning klass 1 höga flöden: Höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år. Kan medföra mindre översvämningsproblem. Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons