Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blodgivare testas för antikroppar mot covid-19

För att få en bild av hur utbredd smittspridningen är i länet så testas sedan drygt en vecka blodgivare i Blekinge för antikroppar mot covid-19.
– Vi gör inte detta för blodgivarnas skull, utan för statistiken, säger Malin Wilén Pilto, biomedicinsk analytiker.
Blekinge • Publicerad 23 juli 2020
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.Foto: Mattias Mattisson

För en vecka sedan, den 15 juli, inleddes på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten antikroppstestning av blodgivare i Blekinge. Provtagningen sker i samband med blodgivning.

– Blodgivare är en representativ grupp, det är både män och kvinnor mellan 18-70 år, från alla yrkeskategorier och samhällsklasser. Vi gör inte detta för blodgivarnas skull, utan för statistiken, säger biomedicinska analytikern Malin Wilén Pilto, Region Blekinge.

Annons

Alla blodgivare testas inte, endast de som lämnar blod enligt normalt intervall, var tredje månad för män och var fjärde månad för kvinnliga blodgivare. Hittills har endast fem procent av de cirka 150 provtagna personerna haft antikroppar.

Resultaten från antikroppstest av blodgivare följer den förväntade kurvan, enligt biomedicinska analytikern Malin Wilén Pilto.
Resultaten från antikroppstest av blodgivare följer den förväntade kurvan, enligt biomedicinska analytikern Malin Wilén Pilto.Foto: Carole Tärnudd

Tror du fler blir intresserade av att bli blodgivare nu?

– Ja, det tror jag, och de är välkomna att anmäla sig på geblod.nu – just nu har vi en väntelista, och har ingen brist på blodgivare. Vi har många plikttrogna blodgivare, men det är klart vi hela tiden vill ha en föryngring, säger Malin Wilén Pilto, och smittskyddsläkare Bengt Wittesjö tillägger:

– Testningen av blodgivare utgör en viktig del i bedömningen av hur utbredd smittan är och hjälper oss bedöma när det är dags att starta i större i skala. Det finns inga risker med att använda blodet, det är bara en bekräftelse på att man haft sjukdomen, ungefär som om man haft mässlingen.

Testerna görs också som förberedelse inför en allmän antikroppstestning under hösten. De som testar positivt får ett brev med besked inom fyra veckor. Var provet negativt skickas inget brev. Proverna tas av blodcentralen och analyseras på Region Blekinges eget laboratorium.

Under torsdagens presskonferens kommenterade smittskyddsläkare Bengt Wittesjö även varför region Blekinge vill vänta med bred antikroppstestning.

– En ganska stor andel av befolkningen bör ha genomgått infektionen, mellan fem och tio procent, för att det ska vara tillförlitligt. Annars är risken att man utsätter sig själv och andra för infektionsrisk om testen inte är att lita på.

Prognoser rörande antal förväntade fall har hittills varit överskattade i landet, och i synnerhet för Blekinges del – något vi ska vara tacksamma för, påpekar smittskyddsläkare Bengt Wittesjö – här tillsammans med teckentolk Janeth Gummesson, tolkcentralen Region Blekinge.
Prognoser rörande antal förväntade fall har hittills varit överskattade i landet, och i synnerhet för Blekinges del – något vi ska vara tacksamma för, påpekar smittskyddsläkare Bengt Wittesjö – här tillsammans med teckentolk Janeth Gummesson, tolkcentralen Region Blekinge.Foto: Carole Tärnudd

När antikroppstestning inleds är prio ett sjukvårdspersonal, därefter riskgrupper, så som 70+ och personer med bakomliggande sjukdomar. För övrig befolkning är det inte aktuellt, inte heller för personer i samhällsviktiga funktioner.

Även den senaste statistiken för covid-19-fall kommenterades. Ett worst case scenario för Blekinge, skulle kunna innebära 1-2 nya, allvarliga fall per dag det närmsta året, och mellan 60-90 dödsfall.

– Allvarliga fall innebär inte bara personer som läggs in på sjukhus, poängterar Bengt Wittesjö, som dock påpekar att det är mycket svårt att göra prognoser utifrån den tillgängliga statistiken.

Annons

– För Blekinges del är det väldigt osäkra siffror. Vi har haft många överskattade prognoser i Sverige, som varit mycket övervärderade, i synnerhet i Blekinge, och det ska vi vara glada för.

Han understryker vikten av att fortsätta följa rekommendationerna.

– Viruset kommer inte att försvinna av sig själv, vi behöver ett effektivt vaccin.

Att Blekinge hittills fortsätter se ett minskande antal fall, och att det trots att vi är inne i semesterperioden ser ut att fortsätta så, tror han är en kombination av flera orsaker.

– Vi tillhör inte de regioner man haft anledning att vara orolig, även om jag hade viss oro. Vi har en avtagande trend i hela landet – men, vi ska komma ihåg att inkubationstiden är upp till två veckor. Så vi ska fortsätta hålla avståndet, trängsel är den stora faran. Men att träffas utomhus minskar risken avsevärt, och då kan man även träffa äldre personer.

Carole Tärnudd
Oskar SandströmSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons